15. februar 2023 16:15

EK tuži Evropskom sudu pravde osam članica EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

EK tuži Evropskom sudu pravde osam članica EU

Foto: Shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BRISEL - Evropska komisija saopštila je danas da će protiv osam država članica Evropske unije podneti tužbe Sudu pravde, zbog nedovoljne primene direktiva EU o zaštiti uzbunjivača.

Komisija je najavila da će tužbe podneti protiv Češke, Nemačke, Estonije, Španije, Italije, Luksemburga, Mađarske i Poljske.

Kako je navedeno, te zemlje nisu primenile pravila koja imaju za cilj da uzbunjivačima koji rade u javnom i privatnom sektoru obezbede efikasne kanale da poverljivo prijave kršenje pravila EU, prenosi Rojters. 

EK uputila dve tužbe Sudu EU protiv Hrvatske

Evropska komisija uputila je danas Sudu EU dve tužbe protiv Hrvatske, jednu zbog neprenošenja direktive o energiji iz obnovljivih izvora, a drugu jer nije ispunila raniju sudsku presudu u vezi s nezakonitim odlagalištem u Biljanama Donjim.

Komisija je, kako prenosi Hina, u okviru paketa povreda prava EU za ovaj mesec, uputila Sudu Europske unije predmete protiv Hrvatske, Mađarske i Portugala sa zahtevom za izricanje finansijskih sankcija zbog neprenošenja Direktive EU o energiji iz obnovljivih izvora u nacionalno zakonodavstvo.

Komisija, navodi se, tako preduzima pravne korake kako bi osigurala razvoj energije iz obnovljivih izvora u celoj EU i smanjivanje emisija gasova staklene bašte, energetske zavisnosti i visokih cena. Države članice bile su obvezne da prenesu du direktivu do 30. juna 2021. u svoja nacionalna zakonodavstva, što Hrvatska, Mađarska i Portugal do sada nisu učinile uprkos ranije dobijenim opomenama.