19. februar 2023 11:51

Šef milicije Luganska: Na frontu sada manje "vagnerovaca", više ruskih boraca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šef milicije Luganska: Na frontu sada manje "vagnerovaca", više ruskih boraca

Foto: Shutterstock.com/Darryl Fonseka, ilustracija

KIJEV/MOSKVA - Istočni ukrajinski regioni Lugansk i Harkov suočili su se sa novim napadima sa ruske strane, uz pomoć novih boraca za koje deluje da su zamenili pripadnike Vagnera, saopštili su lokalni ukrajinski vojni lideri.

"Broj 'vagnerovaca' se drastično smanjio ovih dana, u poređenju sa onim što smo videli prethodnih meseci. Najverovatnije su ubijeni u sektorima Bahmut i Soledar", rekao je šef regionalne milicije Luganska Serhij Hajdaj, prenosi "CNN".

On je dodao da je istočni grad Kreminja jedna od oblasti gde se vode najveće borbe, ističući da je "sveukupna situacija teška, ali potpuno pod kontrolom".

PORTPAROL KREMLJA Dmitrij Peskov izjavio je danas da izjave podsekretarke za politička pitanja Stejt departmenta Viktorije Nuland, još jednom pokazuju na ulogu Vašingtona kao najvećeg uzročnika međunarodnih tenzija.

"Nuland je deo šire grupe najvatrenijih 'jastrebova' u američkoj politici. Upoznati smo sa ovakvim pogledom, to pokazuje do koje mere se razlikujemo. Takođe, ovo pokazuje ulogu SAD kao glavnog izvora međunarodnih sukoba", rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Nuland je juče rekla da SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu i da su to su legitimni ciljevi.

"Ukrajina neće biti bezbedna ako Krim ne bude demilitarizovan", rekla je Nuland.

RUSIJA je danas osudila izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona o porazu Rusije, rekavši da se Moskva i dalje seća sudbine Napoleona Bonaparte i optužila ga za "dvoličnu diplomatiju" prema Kremlju, preneo je Rojters.

Makron je rekao za "Žurnal di Dimanš" da Francuska želi da Rusija bude poražena u Ukrajini, ali da nikada nije želeo da se slomi kao država.

"O tom 'nikad': Francuska istorija nije počela sa Makronom, a ostaci Napoleona koji počivaju u Parizu, podsećaju Francusku i Rusiju na istoriju, i obe zemlje treba to da razumeju", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je dodala da je Makron otvoreno priznao da se Zapad sve ove godine, ne samo mešao u unutrašnje stvari Rusije, nego i hteo da promeni vlast.

"Stalno je tražio sagovornike u Moskvi, a istovremeno je znao da je protiv Rusije pokrenuta kampanja za smenu vlasti", dodala je ona, prenosi RIA Novosti.

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR Entoni Blinken upozorio je Peking da ne šalje oružje Moskvi, inače će biti posledica, dok je premijer Velike Britanije Riši Sunak rekao da je London "spreman da podrži sve saveznike ukoliko mogu sada da pošalju borbene avione Ukrajini".

Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Sunak je rekao da je Britanija spremna da prevodi obuku ukrajinskih pilota i ponovio poziv saveznicima da udvostruče podršku, preneo je "Skaj njuz".