22. februar 2023 10:11

Japan: Stejt department poslao pogrešno saopštenje G7

Izvor: TANJUG

podeli vest

Japan: Stejt department poslao pogrešno saopštenje G7

Foto: Shutterstock.com/Mark Van Scyoc, ilustracija

VAŠINGTON - Japansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je američki Stejt department dan ranije greškom izdao više meseci staro saopštenje ministara spoljnih poslova Grupe sedam (G7).

U saopštenju ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Stejt department očigledno nameravao da pošalje izjavu japanskog šefa diplomatije Jošimase Hajašija, datu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 18. februara, ali je umesto toga poslao zajedničku izjavu ministara inostranih poslova G7 od otprilike pet meseci ranije.

Sajt američkog Stejt departmenta na kome je objavljena izjava je od tada izmenjen, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

U saopštenju koje je prvobitno poslao Stejt department navodi se da su ministri spoljnih poslova zemalja članica Grupe sedam (G7) saopštili da će njihove zemlje nastaviti da nameću ekonomske sankcije Rusiji i pozvali međunarodnu zajednicu da osudi „brutalni ekspanzionizam“ Moskve.

U izjavi šefa diplomatije Japana Hajašija Jošimase u svojstvu predsedavajućeg sastanka ministara spoljnih poslova G7 na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, između ostalog se navodi da su ministri spoljnih poslova G7 Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Britanije, SAD i visoki predstavnik Evropske unije sastali prvi put pod japanskim predsedavanjem 2023. godine i istakli posvećenost podržavanju međunarodnog poredka zasnovanog na vladavini prava.