22. februar 2023 10:24

G7: Pomoć Turskoj i Siriji nakon zemljotresa i Kijevu u ratu protiv Rusije

Izvor: TANJUG

podeli vest

G7: Pomoć Turskoj i Siriji nakon zemljotresa i Kijevu u ratu protiv Rusije

Foto: Shutterstock.com/Maxx-Studio, ilustracija

VAŠINGTON - Države članice Grupe sedam najrazvijenih zemalja (G7) saopštile su da rade na obezbeđivanju pomoći Siriji i Turskoj nakon razornih zemljotresa i ponovile svoju podršku Kijevu, pred godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu, saopštio je Stejt department.

U izjavi ministra spoljnih poslova Japana Hajašija Jošimase, u svojstvu predsedavajućeg sastanka ministara spoljnih poslova G7 na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 18. februara, precizira se da su se ministri spoljnih poslova G7 Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Britanije, SAD i visoki predstavnik Evropske unije sastali po prvi put pod japanskim predsedavanjem 2023. godine i istakli svoju posvećenost podržavanju međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava, navodi se u saopštenju.

Članice G7 izrazile su najdublje saučešće građanima Turske i Sirije u trenutku kada se bore sa posledicama zemljotresa od 6. februara i saopštile da rade zajedno sa partnerima kako bi obezbedile nesmetanu dostupnost potrebnih humanitarne i tehničke pomoći.

Skoro godinu dana nakon napada Rusije na Ukrajinu, članice G7 su ponovo potvrdile svoju nepokolebljivu solidarnost sa Ukrajinom koliko god to bude potrebno, navodi se u saopštenju.

Oni su pozdravili učešće ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe na sastanku i posvećenost Ukrajine pravednom i trajnom miru, što je demonstrirano,kako je navedeno, u izjavama predsednika Volodimira Zelenskog na Samitu G20 u novembru 2022.

G7 najoštrije osuđuje "ničim izazvan i brutalni agresorski rat ruske vlade protiv Ukrajine" i poziva Rusiju da "odmah i bezuslovno povuče sve snage i opremu iz Ukrajine i da poštuje nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica".

Članice G7 osudile su kontinuirane napade Rusije na ukrajinske civile i vitalnu infrastrukturu.

Takođe su poručili da zločini počinjeni u ovom ratu ne smeju proći nekažnjeno i naglasili svoju posvećenost pozivanju na odgovornost svih, uključujući predsednika Vladimira Putina i rusko rukovodstvo, u skladu sa međunarodnim pravom.

Saopšteno je da članice G7 ostaju posvećene održavanju i intenziviranju sankcija Rusiji, kako bi ograničile njene ratne napore, kao i onim državama koje pružaju materijalnu podršku za ruski protivpravni rat u Ukrajini.

Članice G7 su ponovo potvrdile svoju rešenost da nastave da podržavaju Ukrajinu, uključujući pružanje vojne i odbrambene pomoći.

Saopšteno je, uz podsećanje da u svetu nijedno nuklearno oružje nije korišćeno 77 godina, da je neodgovorna nuklearna retorika Rusije neprihvatljiva i da bi svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja ili srodnih materijala bila suočena sa teškim posledicama.

Članice G7 takođe su najoštrije osudile lansiranje još jedne interkontinentalne balističke rakete (ICBM) koje je 18. februara 2023. izvela Severna Koreja, i saopštile da je ovaj čin je očigledno kršenje Rezolucija Saveta bezbednosti UN.