23. februar 2023 20:47

Grupa G7 obezbediće Ukrajini 39 milijardi dolara pomoći

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Aijaz Rahi/Aijaz Rahi

TOKIO - Grupa G7 povećala je ekonomsku pomoć Ukrajini na 39 milijardi dolara u 2023. godini, saopštilo je danas ministarstvo finansija Japana, koji je član G7.Kako se navodi, ovaj novac će Ukrajini "dati sigurnost" i dozvoliti vlastima da nastave sa ispunjavanjem svojih dužnosti, izvrše popravke ključne infrastrukture oštećene u ruskim napadima i stabilizuju ekonomiju zemlje, dodaje se u saopštenju.

"Ovo će takođe pomoći Ukrajini da odbrani teritoriju. Ova finansijska pomoć je dodatak našoj vojnoj pomoći i obuci ukrajinskih snaga, dodatak humanitarnoj pomoći i razvoju", ističu iz G7, prenosi "Kijev independent".

G7 je pozvala Međunarodni monetarni fond i Ukrajinu da pokrenu višegodišnji program vredan 15 milijardi dolara do kraja marta."Od ovog programa se očekuje da obuhvati direktnu finansijsku podršku, kao i podršku strukturnim reformama koje će doprineti oporavku Ukrajine", rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Lideri će sutra razgovarati o daljoj pomoći Ukrajini i načinima da se pojača pritisak na Rusiju zbog napada na Ukrajinu pre godinu dana.

U novi paket sankcija će ući još neke ruske banke, a na udaru će biti tehnološki i vojni sektor, kao i osobe i kompanije koje učestvuju u ratu, dodala je Žan-Pjer. Takođe, SAD će objaviti detalje novog paketa pomoći Ukrajini.