26. februar 2023 16:50

Šole: Razgovarao sam sa Vučićem kako bih izrazio podršku SAD sastanku u Briselu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šole: Razgovarao sam sa Vučićem kako bih izrazio podršku SAD sastanku u Briselu

Foto: Tanjug video

VAŠINGTON - Specijalni savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole, saopštio je da je danas razgovarao telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi izrazio snažnu podršku SAD sutrašnjem sastanku u Briselu.

Šole je na Tviteru naglasio da je pozdravio, kako je naveo, kontinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju na predlogu EU, kako bi se obezbedili mir i stabilnost u regionu.

"Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem danas kako bi izrazio snažnu podršku SAD sastanku sa visokim predstavnikom EU (Žozepom) Boreljom u Briselu 27. februara. Pozdravio sam kontinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju na predlogu EU za obezbeđivanje mira i stabilnosti u regionu", naveo je Šole na Tviteru.

Kako je prethodno saopšteno iz Službe za saradnju s medijima predsednika Republike, Vučić je razgovarao telefonom sa Šoleom, koji je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sutrašnji sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru.

Šole je, takođe, rekao da treba da budu primenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština, dodaje se u saopštenju.

Kako je navela služba za spoljne poslove EU, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, održaće sutra odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, s početkom u 15 sati, posle čega će uslediti zajednički sastanak.

Tema sastanka je predlog EU o normalizaciji odnosa između tzv. Kosova i Srbije.

EU je najavila da će na kraju sastanka Borelj održati konferenciju za medije.