27. februar 2023 09:38

U Briselu i Berlinu održani protesti protiv isporuke oružja Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Briselu i Berlinu održani protesti protiv isporuke oružja Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/Oleh Dubyna, ilustracija

BRISEL/BERLIN - U Briselu i Berlinu prethodnog vikenda održani su protesti protiv daljeg naoružavanja Ukrajine, na kojima su učesnici pozivali na "diplomatska rešenja".

U Briselu su organizovana dva različita protesta - jedna grupa je pozvala Rusiju da se povuče iz Ukrajine i zaustavi bombardovanje, dok je druga pozvala na deeskalaciju, prenosi Euroaktiv.

U subotu je 2.500 demonstranata pozvalo na povlačenje Rusije i povećanje vojne pomoći Ukrajini, koji su organizovali Unija ukrajinskih žena u Belgiji i Belgijski komitet Evropske mreže solidarnosti sa Ukrajinom (RESU).

U nedelju se oko 1.600 ljudi pridružilo protestu u organizaciji Platfeforme Evropa za mir i solidarnost, koji je osudio rat u Ukrajini, ali je pozvao da se za okončanje sukoba i postizanje trajnog mira koriste "sva diplomatska sredstva".

Demonstranti, koji su pozvali na deeskalaciju, takođe su kritikovali NATO, a neki učesnici su rat u Ukrajini nazvali "ratom između NATO-a i Rusije".

Sa druge strane, protesti u Berlinu su bili masovniji - oko 13.000 Nemaca protestovalo je protiv daljih isporuka oružja Ukrajini, dok je putem onlajn peticije 688.000 uputilo sličan poziv.

Protest su organizovale levičarska političarka Sahra Vagenkneht iz Evropske levice i feministkinja Alis Švarcer.

"Ukrajina može da dobije pojedinačne bitke - uz podršku Zapada. Ali ne može da dobije rat protiv najveće nuklearne sile na svetu", navodi se u manifestu objavljenom na sajtu gde se potpisivala peticija i gde se kancelara Olaf Šolc pozvao da "prekine dalju isporuka oružja".

Demonstracije u Berlinu, na kojima su učestvovale i neke vodeće ličnosti krajnje desnice, kao što je izdavač Jirgen Elseser, oštro su kritikovali predstavnici nemačke vlade, kao i najveće opozicione stranke CDU.

"Svako pri zdravoj pameti želi mir", rekao je vicekancelar Robert Habek (Zeleni) za radio ARD u petak i dodao da ono što Sahra Vagenkneht i oni koji je prate nije da pozivaju na mir, već da prodaju kao mir nešto što "imperijalistički diktator nameće Evropi", aludirajući na ruskog predsednika Vladimira Putina.