3. mart 2023 07:35

Bajden i Šolc razgovaraće danas o Ukrajini i mogućnosti da Kina isporuči oružje Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden i Šolc razgovaraće danas o Ukrajini i mogućnosti da Kina isporuči oružje Rusiji

Foto: AP Photo/Susan Walsh, File

VAŠINGTON - Američki predsednik Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc održaće danas poverljive razgovore u Vašingtonu o ratu u Ukrajini usred rasta zabrinutosti da bi Kina mogla da isporuči Rusiji oružje.

Bajden i Šolc će se sastati na sat vremena u Beloj kući, rekao je visoki američki zvaničnik za Rojters, navodeći da će na sastanku razmeniti mišljenja o stanju u Ukrajini i nedavnim susretima sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Glavna tema razgovora biće hitna isporuka oružja iz zapadnih zemalja ukrajinskim snagama koje se spremaju za novu rusku ofanzivu u narednim sedmicama, rekli su zvaničnici.

Vašington će zbog toga danas najaviti novi paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od oko 400 miliona dolara na dan Šolcove posete, istakli su zvaničnici.

Šolcovo prvo putovanje u Vašington posle ruskog napada na Ukrajinu dolazi nekoliko dana nakon što je Bajdenov savetnik za bezbednost Džejk Saliven rekao za Ej-Bi-Si (ABC) da je Bajden prekršio savet američke vojske i pristao da pošalje "abrams" tenkove Kijevu jer je, kako je naveo, Šolc to postavio kao preduslov za slanje nemačkih "leoparda".

Berlin je saopštio da je ta odluka bila sporazumna.

Šolc dolazi u posetu Vašingtonu usred najave SAD o mogućnosti uvođenja sankcija prema Kini, ukoliko Peking pruži pomoć u oružju Ukrajini, navela su četiri američka zvaničnika i drugi izvori.

Ni Vašington, niti Berlin nisu saopštili da su videli dokaze da Peking šalje oružje Moskvi, ali američki zvaničnici su rekli da se pomno prati situacija.

Nemačka sugeriše da bi Kina mogla da igra ulogu u mirovnim pregovorima za Ukrajinu, prenela je britanska agencija.