4. mart 2023 14:57

Velika Britanija ponovo potvrdila suverenitet nad Foklandskim ostrvima, Argentina traži nove razgovore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Velika Britanija ponovo potvrdila suverenitet nad Foklandskim ostrvima, Argentina traži nove razgovore

Foto: Shutterstock.com/Jeremy Richards, ilustracija

LONDON - Velika Britanija je ponovo potvrdila svoj suverenitet nad Foklandskim ostrvima nakon što se Argentina povukla iz sporazuma o saradnji i zahtevala nove razgovore o teritoriji u južnom Atlantiku, koji su izazvali rat između dve zemlje 1982. godine.

Izjava je usledila nakon što je argentinski ministar spoljnih poslova Santjago Kafiero na Tviteru napisao da je obavestio britanskog ministra spoljnih poslova Džejmsa Kleverlija o odluci svoje zemlje kada su se sastali na marginama samita Grupe 20 u Indiji prošle nedelje, preneo je AP.

"Foklandska ostrva su britanska“, napisao je Kleverli na Tviteru kasno sinoć.

"Ostrvljani imaju pravo da odlučuju o sopstvenoj budućnosti - oni su izabrali da ostanu samoupravna prekomorska teritorija Velike Britanije", istakao je on.

Kafiero je rekao ranije da je Argentina odlučila da se povuče iz sporazuma iz 2016. godine u kojem su se dve zemlje obavezale da će raditi zajedno na različitim pitanjima.

Dok je taj sporazum nastojao da unapredi saradnju u južnom Atlantiku, obe strane su nastavile da potvrđuju svoje pretenzije na suverenitet nad Foklandskim ostrvima, poznatim kao Malvinska ostrva u Argentini.

Kafiero je, takođe, rekao da je predložio nove razgovore u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN iz 1965. koja bi ohrabrila Britaniju i Argentinu da pronađu mirno rešenje za spor oko ostrva.

Argentina tvrdi da su joj ostrva ilegalno oduzeta 1833. godine.

Britanija, koja navodi da njeni teritorijalni zahtevi datiraju iz 1765. godine, poslala je ratni brod na ostrva 1833. da protera argentinske snage, koje su nastojale da uspostave suverenitet nad tom teritorijom.

Argentina je izvršila invaziju na ostrva 1982. godine, što je izazvalo dvomesečni rat koji je odneo živote 255 britanskih vojnika, tri ostrvljana i 649 pripadnika argentinskog osoblja.

Argentinske snage su na kraju proterane i Britanija je ponovo uspostavila svoju kontrolu.

Stanovnici su 2013. velikom većinom glasali da ostanu prekomorska teritorija Velike Britanije.