4. mart 2023 15:39

Lider turske prokurdske partije Mithat Sančar pozvao opoziciju da se ujedini nakon raskola u Nacionalnoj alijansi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lider turske prokurdske partije Mithat Sančar pozvao opoziciju da se ujedini nakon raskola u Nacionalnoj alijansi

Foto: Shutterstock.com/Mertframe, ilustracija

ANKARA - Lider turske prokurdske partije Mithat Sančar pozvao je danas opoziciju da se ujedini, dan nakon raskola u šestostranačkom nacionalnom savezu koji ima za cilj da porazi turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nakon što se nisu saglasili ko bi trebalo da bude kandidat za predsednika na izborima planiranim za 14. maj.

Sančar je, posle vanrednog sastanka visokih rukovodilaca Narodne demokratske partije (HDP), pozvao društvenu i političku opoziciju da se ujedini oko ciljeva demokratije, pravde i slobode.

U šokantnom potezu u petak, za koji se smatra da podstiče Erdoganove izglede za reizbor, nacionalistička partija desnog centra IYI napustila je najveći opozicioni blok, Nacionalnu alijansu, zbog izbora predsedničkog kandidata ostalih pet stranaka, preneo je AP.

Treća najveća stranka sa 12 odsto podrške na nacionalnom nivou, HDP, nije deo alijanse.

Uglavnom kurdske pristalice pomogle su alijansi da 2019. godine pobedi na izborima za gradonačelnika Istanbula, Ankare i drugih gradova.

Ankete sprovedene pre nego što je IYI napustila Alijansu sugerisale su da bi birači HDP morali da podrže Nacionalnu alijansu da bi preuzeli predsedničko mesto i većinu u parlamentu od vladajuće Erdoganove Stranke pravde i razvoja i njenih nacionalističkih saveznika Partije nacionalističkog pokreta (MHP).

Sančar je rekao da HDP, koji je u savezu sa manjim levičarskim strankam, još preispituje prethodnu odluku da imenuje kandidata za predsedničke izbore.

HDP suočava se godinama sa represijom vlade i mogućom zabranom zbog navodnih veza sa militantnom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), što odlučno poriče.

PKK, koju su Ankara i NATO proglasili terorističkom grupom, pokrenula je pobunu 1984. godine na uglavnom kurdskom jugoistoku Turske u kojoj je ubijeno više 40.000 ljudi, podseća američka agencija.