6. mart 2023 19:56

Ukrajinci se ne predaju u Bahmutu, Grosi traži razgovore o NE Zaporožje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajinci se ne predaju u Bahmutu, Grosi traži razgovore o NE Zaporožje

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je o situaciji u opkoljenom Bahmutu sa glavnim vojnim komandantima, a dvojica generala založila su se za dalju odbranu grada od naleta ruskih snaga, saopšteno je danas iz kancelarije ukrajinskog predsednika.

Načelnik generalštaba Ukrajine Valerij Zalužnji i komandant kopnenih snaga Oleksandr Sirski govorili su o "potrebi odbrambene operacije i daljeg jačanja ukrajinske pozicije u Bahmutu", preneo je "Gardijan".

SAVETNIK LIDERA samoproglašene Donjecke Narodne Republike Jan Gagin ocenio je da u Bahmutu ima oko 10.000 ukrajinskih vojnika, preneo je TASS.

"Veliki garnizon ukrajinske vojske i dalje je raspoređen u Artjomovsku (Bahmutu) - oko 10.000 ljudi, možda i više. Jedan deo je napustio grad, drugi pokušavaju da odu, dok naša artiljerija pokušava da ih pogodi", rekao je Gagin za televizijski kanal "Rosija-1".

AMERIČKI MINISTAR odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da Bahmut ima "više simboličnu, nego operativnu važnost" i da pad tog grada ne bi nužno značio da je Moskva ponovo zadobila inicijativu u ratu.

Ostin je rekao da ne želi da prognozira da li bi i kada Bahmut mogao da padne.

Rojters dodaje da se borba za Bahmut vodi sedam meseci, a nekada grad od 70.000 stanovnika je pretvoren u ruševine.

DIREKTOR MEĐUNARODNE agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas da mora da pregovara sa Rusijom oko situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Prema njegovim rečima, trenutno se vode pregovori koji se tiču vojnog aspekta oko elektrane i dodao da je bord IAEA održao otvorene kanale sa Rusijom i Ukrajinom kako bi se postigao konsenzus oko NE Zaporožje.

Grosi je rekao da su vojna oprema i radijus potencijalno bezbednosne zone glavna tema razgovora, preneo je TASS.

PRORUSKI GUVERNER ukrajinskog regiona Zaporožje Jevgenij Balicki poručio je da neće biti govora o tome da se NE Zaporožje proglasi takozvanom "zonom", jer je u posedu Rusije, navodi TASS.

"Ponavljani su predlozi da se razgovara o nekim mehanizmima sporazuma, ali svi oni predviđaju da se elektrana proglasi nekakvom zonom. Sva pitanja oko nuklearke su rešena. Predsednik Putin je ukazom prebacio upravljanje elektranom na Rusiju. Elektrana će raditi u interesu regiona Zaporožje i teritorije Ruske Federacije", kazao je Balicki za televiziju "Krim 24".

JEDNA OSOBA je ubijena, a druga je ranjena u eksploziji u selu Zeleni Haj u oblasti Herson, saopštila je danas regionalna vojna administracija.

Prema rečima lokalnih zvaničnika, žrtve su radile na polju kada je njihov traktor naišao na eksplozivnu napravu koju su navodno ostavile ruske trupe tokom okupacije zapadne obale reke Dnjepar, preneo je "Kijev independent".

Lokalna vlada je upozorila lokalno stanovništvo da ne ide u oblasti koje nisu prošle inspekciju deminera.