7. mart 2023 13:02

Borelj: EU usvojila paket sankcija protiv počinilaca seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: EU usvojila paket sankcija protiv počinilaca seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Foto: Tanjug video

BRISEL - Evropska unija usvojila je paket sankcija protiv počinilaca seksualnog i rodno zasnovanog nasilja da bi ojačala globalnu odgovornost, izjavio je visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj u ime Evropske komisije.

"Sve veće ugnjetavanje žena i devojčica na globalnom nivou i napadi na njihova ljudska prava su alarmantni. Stojimo uz žene u Iranu, čije su slobode sistematski ograničene i uz one u Avganistanu, gde Talibani pokušavaju da izbrišu prisustvo žena i devojaka iz javnog prostora, kao i svuda u svetu gde su osnovna prava i slobode žena ugrožena ili uskraćena", naglasio je on.

Kako je rekao EU je "duboko zabrinuta" zbog izveštaja da ruske oružane snage koriste seksualno nasilje nad ženama i decom u Ukrajini kao oružje rata.

"Ove radnje predstavljaju ratne zločine i počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Nastavićemo da radimo sa našim međunarodnim partnerima da nateramo Rusiju da plati za ove zločine", rekao je Borelj.

Evropski portal Politico piše da će se u okviru ovih mera naći devet pojedinaca i tri organizacije, koje će biti deo režima sankcija za ljudska prava i da je ovo prvi put da se ovaj okvir koristi za kažnjavanje nasilja nad ženama.

EU saopštava takođe da je donela značajne odluke kako bi osigurala da žene u EU imaju iste mogućnosti kao i muškarci.

Na primer, sa novim pravilima EU o ravnoteži polova u korporativnim odborima ili transparentnosti plata i želja Unije je da postavi pravila širom EU za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.