8. mart 2023 07:28

Radnici Amazona u Kaliforniji izgubili u parnici po grupnoj tužbi protiv Amazona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radnici Amazona u Kaliforniji izgubili u parnici po grupnoj tužbi protiv Amazona

Foto: Shutterstock.com/Sundry Photograph, arhivay

SIJETL - Amazon je odneo pobedu u sudskom procesu održanom zbog grupne tužbe podnete u ime gotovo 7.000 radnika Amazona iz američke savezne države Kalifornija, u kojoj se zahtevalo da kompanija nadoknadi troškove zaposlenima koji su radili na daljinu tokom pandemije korona virusa.

Američki okružni sudija Vinsent Čabrija u San Francisku rekao je da imenovani tužilac Dejvid Vilijams nije uspeo da dokaže da je Amazon trebalo da zaposlenima nadoknađuje internet, mobilne telefone i druge troškove, preneo je Rojters.

Vilijams je tužio Amazon 2021. pojedinačno i na to dodao grupne tužbe prošle godine.

Optužio je Amazon da je prekršio kalifornijski zakon koji od poslodavaca zahteva da radnicima nadoknade razumne troškove u vezi sa poslom.

Kompanija je tvrdila da ne duguje nadoknadu jer su troškovi rezultat vladinih naloga da ostanu kod kuće, a ne bilo kakve odluke Amazona.

Vilijamsovi advokati su podneli slične tužbe protiv nekoliko drugih kompanija, uključujući IBM, Fox i Oracle, i neki od tih slučajeva su rešeni, a preduzeća su pristala da radnicima na udaljenijim lokacijama daju do 83 dolara mesečno za pokrivanje troškova kućne kancelarije.