9. mart 2023 11:20

Rusija izvršila udare na više regiona u Ukrajini, ciljana infrastruktura, ima poginulih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija izvršila udare na više regiona u Ukrajini, ciljana infrastruktura, ima poginulih

Foto: AP Photo/Thibault Camus

KIJEV - Rusija je rano jutros izvršila udare na više ukrajinskih regiona, uključujući glavni grad Kijev, crnomorsku luku Odesu i drugi po veličini grad Harkov, što je dovelo do prestanka snbdevanja električnom energijom, saopštili su regionalni zvaničnici.

Napad je izvršen na više ciljeva u gradovima koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivna na zapadu do Dnjepra i Poltave u centralnoj Ukrajini, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da su eksplozije registrovane u jugozapadnom delu grada i da su spasilačke službe na terenu.

Galuščenko: Rusija jutros izvršila udare na energetske objekte u 7 oblasti UKR

Rusija je jutros nanela još jedan snažan udarac energetskoj infrastrukturi Ukrajine, a na meti su bili energetski objekti u sedam oblasti - Kijevskoj, Mikolajevskoj, Harkovskoj, Zaporoškoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj i Žitomirskoj, izjavio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

On je u objavi na Telegram kanalu ministarstva naveo da Rusi stavljaju svet na ivicu nuklearne katastrofe, s obzirom da je usled granatiranja oštećena poslednja linija za snabdevanje strujom nuklearke u Zaporožju, a stanica trenutno radi na dizel generatorima, prenosi Interfaks Ukrajina.

Agencija navodi da je u četvrtak uveče saopšteno da je, usled granatiranja, nuklearka u Zaporožju, u kojoj već nekoliko meseci ne radi nijedan od šest blokova, izgubila mogućnost da dobija struju za sopstvene potrebe iz mreže i ponovo se prebacila na dizel generatore.

Kijev: 40 odsto grada bez grejanja,15 odsto bez struje posle jutrošnjih udara

Oko 40 odsto Kijeva je bez grejanja, a oko 15 odsto bez struje nakon jutrošnjih ruskih udara na energetske objekte, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Nakon raketnog napada, zbog vanrednog nestanka struje, 40 odsto potrošača u glavnom gradu trenutno je bez grejanja. Vodovod funkcioniše normalno", napisao je Kličko na Telegramu.

Gardijan navodi da je u Kijevu trenutna temperatura četiri stepena Celzijusa. Kličko je naveo da je dvoje povređenih u jutrošnjim udarima hospitalizovano.

Broj poginulih u udarima na Lavovsku oblast povećan na pet

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Lavovsku oblast u Ukrajini povećan je na pet, pošto je ispod ruševina pronađeno telo još jednog muškarca, saopštile su regionalne vlasti.

Prethodno je saopšteno da su u ruskom udaru poginuli dvojica muškaraca i dve žene, prenosi Interfaks Ukrajina.

Posle napada došlo je do požara u kojem su uništena tri stambena objekta, tri automobila, garaža i više pomoćnih zgrada.

Rogov: Isključenje struje nuklearki Zaporožje nije u vezi sa granatiranjem

Ruska vojna uprava dela Zaporoške oblasti u Ukrajini demantovala je da je do prekida snabdevanja strujom nuklearne elektrane Zaporožje došlo zbog ruskih udara.

Predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov saopštio je da je ukrajinska strana jutros potpuno obustavila isporuku električne energije nuklearnoj elektrani Zaporožje i da to nije u vezi sa ruskim udarima.

"U 04.53 isključen je poslednji dalekovod koji je napajao nuklearnu elektranu Zaporožje. Trenutno je nuklearna elektrana potpuno bez struje iz spoljnih izvora. To nema veze sa granatiranjem, u okrugu se nije desilo ništa što bi dovelo do isključenja. To je prosto nemoćna zloba Kijeva", rekao je Rogov, prenosi list Izvestija.

Zelenski: Noćašnji masovni napad Rusije pokušaj terorisanja civila

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je da je noćašnji masovni raketni napad Rusije na Ukrajinu pokušaj terorisanja civilnog stanovništva.

„Neprijatelj je ispalio 81 raketu, pokušavajući ponovo da zastraši Ukrajince, vraćajući se svojoj taktici. Okupatori mogu samo da terorišu mirne ljude. To je sve što mogu. Ali to im neće pomoći“, napisao je Zelenski jutros na Telegram kanalu.

Predsednik Ukrajine je naglasio da se odgovornost za sve što je učinjeno ne može izbeći, prenosi Interfaks Ukrajina. 

U Hersonu tri osobe poginule u jutrošnjim ruskim udarima

U jutrošnjim ruskim udarima na Herson poginule su tri osobe, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

On je na Telegramu napisao i da su povređene dve osobe, a da je pogođeno i stajalište javnog prevoza, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je saopšteno da je u ruskim raketnim napadima na Lavovsku oblast poginulo pet osoba.