10. mart 2023 16:00

Sunak: Makron i ja dižemo nivo saradnje dve zemlje na neviđen nivo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sunak: Makron i ja dižemo nivo saradnje dve zemlje na neviđen nivo

Foto: Gonzalo Fuentes/Pool via AP/Gonzalo Fuentes

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas, na zajedničkoj pres konferenciji sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, da je Parizu i Londonu potreban "svež početak" odnosa, dok je Sunak rekao da će dve zemlje podići nivo saradnje na "neviđeni nivo".

Sunak je dodao da će u to ući i sporazum o novom energetskom partnerstvu i novom dogovoru o civilnoj nuklearnoj energiji.

"Ako ćemo da budemo iskreni, naši odnosi su bili u izazovu prethodnih godina. Danas smo podigli saradnju na nevidjen nivo", rekao je Sunak.

Makron je rekao da je vreme za "novi početak".

Francuski predsednik je dodao da britanski i francuski odnosi nekad budu u "prekidu" tokom sportskih dešavanja, ali je dodao da istorija vezuje te dve zemlje.

Nešto ranije, britanski premijer rekao je da će Britanija dati Francuskoj 480 miliona funti (577 miliona dolara) tokom tri godine kako bi investirali u policijske snage, tehnologiju i obaveštajne aktivnosti u cilju smanjenja broja azilanata koji stižu na njene obale.

Sunak je postavio kao jedan od svojih pet prioriteta zaustavljanje dolazaka brodova sa migrantima do južnih obala Engleske.

"Nije nam potrebno da rešavamo ovaj problem nego da ga iskorenimo", kazao je Sunak na pres konferenciji sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu.