7. decembar 2022 19:40

Najmanje dve osobe ubijene, a 17 ranjene u protestima na jugu Iraka

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Najmanje dve osobe ubijene, a 17 ranjene u protestima na jugu Iraka

Foto: AP/Khalid Mohammed

BAGDAD - Najmanje dvoje demonstranta je danas ubijeno, a 17 ranjeno na jugu Iraka nakon što su snage bezbednosti otvorile vatru na okupljene koji su demonstrirali protiv zatvorske kazne iračkom aktivisti izrečene zbog objave na Tviteru, prenosi AP pozivajući se na izvore iz lokalnih vlasti i bolnice.

Stotine demonstranata okupilo se na ulicama grada Nasirija kako bi protestovali zbog sudske presude Haideru Hamidu al-Zaidiju na tri godine zatvora zbog navodnih kritika oružanih snaga.

Al-Zaidi je optužen po odredbi krivičnog zakona koji zabranjuje javno vređanje bilo koje vladine institucije ili zvaničnika, a u njegovom tvitu iz januara objavljena je fotografija zamenika Snaga narodne mobilizacije, krovne grupe uglavnom šiitskih paravojnih grupa, Abu Mahdija al-Muhandisa.

Muhandis je ubijen tokom američkog napada u januaru 2020. kada je ubijen i iranski general Kasem Sulejmani, koji je bio komandant iranskih elitnih odreda Kuds.

Al-Zaidi je uhapšen u junu ove godine i nakon dve nedelje pušten uz kauciju, a izjavio je kako je njegov Tviter nalog hakovan.