13. mart 2023 16:14

UNHCR: Zvezde pružile podršku Ukrajini na dodeli Oskara, plavim trakama poslali poruku "Podržite izbeglice"

Izvor: TANJUG

podeli vest

UNHCR: Zvezde pružile podršku Ukrajini na dodeli Oskara, plavim trakama poslali poruku "Podržite izbeglice"

Foto: Photo by Evan Agostini/Invision/AP/Evan Agostini

LOS ANĐELES - Plave trake koje su nosile mnoge poznate ličnosti na sinoćnoj dodeli Oskara, nosile su poruku koja glasi ''Podržite izbeglice'', preneo je AP.

Prema saopštenju Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), nošenje traka ''poslalo je snažnu vizuelnu poruku da svako ima pravo da traži sigurnost, ko god, gde god da je''.

Trake je napravila kompanija Knot Taj, za koju agencija navodi da obezbeđuje zapošljavanje, obuku, i obrazovanje izbeglicama preseljenim u okolinu Denvera.

''U mnogim filmovima nominovanim na festivalima i dodelama nagrada ove sezone, prisutne su ljudske teme sukoba, razdvajanja i gubitka. Kroz efektivno pripovedanje, ovi filmovi pomažu da se umanje diskriminacija i nesporazumi, nude nove perspektive i pomažu da se izgradi saosećanje prema ljudima koji su primorani da beže'', navodi se u saopštenju te kompanije.

Broj raseljenih ljudi na globalnom nivou sada premašuje 103 miliona, što je brojka uvećana značajnim faktorima kao što su rat u Ukrajini, drugi sukobi širom sveta i klimatske promene, navodi AP.