13. mart 2023 16:34

EU produžila sankcije protiv Rusije za još šest meseci

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU produžila sankcije protiv Rusije za još šest meseci

Foto: Shutterstock.com/SergeyCo, ilustracija

BRISEL - Savet EU danas je odlučio da za još šest meseci, do 15. septembra, produži sankcije protiv onih koji su odgovorni za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, saopštion je Savet Unije.

Posle 24. februara 2022, kao odgovor na rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, EU je masovno proširila sankcije Rusiji sa ciljem da "značajno oslabi ekonomsku bazu Rusije, liši je kritičnih tehnologija i tržišta i značajno smanji njenu sposobnost da vodi rat”, piše u saopštenju EU.

Sankcije će, kako je navedeno, nastaviti da se primenjuju na 1.473 pojedinca i 205 entiteta, od kojih su mnogi ciljani kao odgovor na tekuću neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

Savet EU precizira da postojeće restriktivne mere predviđaju ograničenja putovanja fizičkim licima, zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja na raspolaganje sredstava ili drugih ekonomskih resursa navedenim fizičkim i pravnim licima.

"U zaključcima Evropskog saveta od 9. februara 2023. godine, EU je ponovila svoju odlučnu osudu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, koji predstavlja očigledno kršenje Povelje UN i doneo je ogromnu patnju i uništenje Ukrajini i njenom narodu", ističe saopštenje i dodaje da “Rusija mora odmah da prekine svoj zverski rat”.

Evropska unija ponavlja da će stajati uz Ukrajinu “sa nepokolebljivom podrškom koliko god bude potrebno, i ostaje nepokolebljiva u podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu”.