18. mart 2023 19:25

Nigerija: Održani izbori za guvernere država, birači izloženi zastrašivanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nigerija: Održani izbori za guvernere država, birači izloženi zastrašivanju

Foto: AP Photo/Sunday Alamba

ABUDŽA - U Nigeriji su danas održani izbori za guvernere država, a birači su se suočili sa zastrašivanjem i nasiljem u nekim gradovima usred pojačanih tenzija nakon spornih predsedničkih izbora održanih prošlog meseca, javlja AP.

Novi guverneri birani su za 28 od 36 nigerijskih država, dok opozicija i dalje odbija da prizna pobedu novoizabranog predsednika Bola Tinubua iz vladajuće stranke Kongresa svih naprednjaka.

Učinak Nezavisne nacionalne izborne komisije značajno se poboljšao u poređenju sa izborima 25. februara, ali je nasilje bilo mnogo intenzivnije širom zemlje, rekao je šef nigerijskog Centra za demokratiju i razvoj Idajat Hasan.

Lokalna grupa za praćenje izbora YIAGA Afrika saopštila je da je otkrila nekoliko slučajeva u kojima su birači bili zastrašeni i sprečeni da glasaju, osim ukoliko ne pristanu da glasaju za određene političke stranke.

Među mestima koje je ta grupa navela je i država Lagos, gde stranka novoizabranog predsednika nastoji da zadrži funkciju guvernera, a partija Kongres svih naprednjaka izgubila je u toj državi na prošlomesečnim predsedničkim i parlamentarnim izborima.

„Bezbednosne agencije treba odmah da reaguju na izveštaje o zastrašivanju birača i napadima na biračke jedinice da bi građanima dali priliku da ostvare svoja ustavna prava da glasaju“, rekao je izvršni direktor YIAGA Afrika, Samson Itodo.

Optužbe o kupovini glasova takođe su bile rasprostranjene, navodi AP.

Agencija navodi, da su tako, na primer u Enuguu, glasači bili zastrašeni i da im je nuđeno samo oko pola dolara da glasaju za stranku PDP.

Mnogi Nigerijci se bore da prežive zbog tekućeg programa razmene valuta koji je stvorio manjak gotovine.

U državi Delta, nasilnici su poremetili glasanje u Ugheliju i oštetili neke izborne materijale, rekao je jedan stanovnik za AP, navodeći da policija nije želela da se meša.

Rekordnih 87,2 miliona ljudi registrovano je za glasanje na izborima, ali posmatrači su izvestili o niskoj izlaznosti na današnjim izborima, možda čak nižoj nego na februarskim izborima, dodaje AP.

Učešće birača od 26,7 odsto prošlog meseca bilo je najniže u istoriji Nigerije.