18. mart 2023 21:41

Protesti na ulicama Lisabona, demonstranti traže više plate i penzije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Protesti na ulicama Lisabona, demonstranti traže više plate i penzije

Foto: AP Photo/Armando Franca

LISABON - Hiljade demonstranata su danas izašle na ulice Lisabona, tražeći kako rast plata i penzija, tako i ograničenja visine cena namirnica.

Najveći portugalski sindikat CGTP, koji je organizovao demonstracije, zahteva da plate i penzije odmah porastu barem za 10 odsto, a od Vlade Portugala traže da ograniči visinu cena osnovnih namirnica, prenosi Rojters.

Radnica u metalskoj industriji Paula Gonsalves (51), koja učestvuje u demonstracijama, rekla da one predstavljaju protest "protiv niskih plata" i da se na njima zahteva "više pravde za radnike".

Ana Amaral (51), administrativna radnica u bolnici, kaže da cene u supermarketima rastu svakog dana i da je neophodno uvesti ograničenje cena namirnica.

Ministar finansija Portugala Antonio Košta Silva je u petak isključio uvođenje takvih ograničenja, tvrdeći ''da će tržište samo regulisati cene''.

Više od 50 odsto portugalskih radnika zarađuje manje od 1.000 evra mesečno, a minimalna plata iznosi 760 evra.

Inflacija za februar je iznosila 8,2 odsto, a za januar 8,4 odsto, dok su cene neprerađenih namirnica kao što su voće i povrće u istom periodu porasle za 20,11 odsto, navodi Rojters.