19. mart 2023 15:07

Viktor Juščenko: Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sada, BiH je sledeća

Izvor: TANJUG

podeli vest

Viktor Juščenko: Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sada, BiH je sledeća

Foto: Shutterstock.com/Perkin Oleksii, arhiva

SARAJEVO - Bivši ukrajinski predsednik Viktor Juščenko izjavio je danas da ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sada, sledeća je Bosna i Hercegovina i dodao da je reč o zločinačkom režimu sa kojim je nemoguće pregovarati.

"Apsolutno sam siguran da treba uspostaviti tribunale ako želimo da se ovakvi ratovi više ne ponove. Mora im se suditi, moramo shvatiti da su oni zločinci i mora im se suditi za zločine. Putin mora biti kažnjen", rekao je Juščenko u intervjuu za Fenu preneo je portal Klix.ba.

Prema njegovim rečima, to je problem koji treba da reši ceo svet.

"Moramo iz ovog rata izaći čisti i moramo preispitati šta se dogodilo, gde je bio izvor tame, a gde izvor svetlosti, a oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka. Ne želimo da izdamo 15 miliona Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata" istakao je Juščenko.

Poručio je da ako Evropa želi stabilnost, onda treba da izađe na kraj sa Rusijom na isti način kao što je to uradila sa nacističkom Nemačkom - mora da im ukaže na značaj demokratije, slobode i morala.

"Ljudi govore da je ovo sukob između dve države, da postoje samo dve strane. Želim da shvatite jednu stvar. Ako verujete u državnu ideologiju koju Putin promoviše i njegovu viziju ruskog sveta, koja se svodi na žal za Sovjetskim Savezom, to znači da verujete da Rusija završava tamo gde završava ruski jezik", rekao je Juščenko.

Prema njegovim rečima, ako Srbija odluči da govori ruski, to postaje ruska sfera.

"Ista stvar je sa Kazahstanom ili Belorusijom. To je sve što je potrebno da se postane deo ruskog sveta. Prošle godine se hvalio da Rusija nema granica", kazao je Juščenko.

Kritikovao je ideju da se počne pregovarati sa Rusijom.

"Niko se 1942. ili 1943. nije setio da kaže Hitleru da pregovaraju. Mir se može postići na dva načina - ili ste pobednici ili kapitulirate. Birajte", poručio je Juščenko.