19. mart 2023 16:40

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu pozvao policiju da zauzme oštriji stav prema demonstracijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu pozvao policiju da zauzme oštriji stav prema demonstracijama

Foto: Abir Sultan/Pool Photo via AP

TEL AVIV - Premijer Izraela Benjamin Netanijahu pozvao je danas šefove službi bezbednosti da zauzmu oštriji stav prema demonstracijama u kojima građani Izraela već 11. nedelju zaredom masovno protestuju protiv najavljene reforme pravosuđa koja je izazvala velike podele u toj zemlji.

Netanijahu je zatražio od šefa izraelske policije Kobija Šabtaja da policija spreči blokadu raskrsnica tokom protesta, prenosi Tajms of Izrael.

"Nećemo dozvoliti anarhiju", rekao je on na zasedanju kabineta i dodao da "nasilje bilo koje strane neće biti tolerisano."

Premijer Izraela je zatražio od tajne službe Šin Bet da spreči navodno podstrekivanje usmereno protiv njega i njegovih saveznika.

U svom govoru je kritikovao i šefa vojske Izraela (IDF) Hercla Halevija zbog protesta vojnih rezervista protiv najavljene reforme pravosuđa.

"Očekujem od šefa IDF i šefova ogranaka službi bezbednosti da se agresivno bore protiv odbijanja vojne službe", rekao je Netanijahu.

Premijer Izraela je dodao da država "koja želi da postoji" ne sme da toleriše odbijanje vojne službe.

Elitni rezervisti IDF, 450 oficira i vojnika iz vojne obaveštajne službe i 200 stručnjaka za sajber bezbednost, ispunili ono što su obećali pre nekoliko nedelja i odbili da se pojave na dobrovoljnoj službi, dodaje Tajms of Izrael.

Oko 300 pripadnika izraelske avijacije se pridružilo protestu, rekavši da se ove nedelje neće pojatiti na redovnim vežbama.

Kapetan "Alef" (šifrovano ime, prvo slovo hebrejskog alfabeta), predstavnik rezervista koji odbijaju dobrovoljnu vojnu službu, je rekao da će se oni vratiti "kada demokratija bude bezbedna" i kada se "pokušaj puča završi."

Pozvao je druge rezerviste da slede njihov primer.

Izraelci su i sinoć izašli masovno na ulice, u 11. nedelji demonstracija širom zemlјe protiv plana vlade da ograniči ovlašćenja Vrhovnog suda, što kritičari ove odluke vide kao pretnju nezavisnosti pravosuđa, preneo je AP.

Predsednik Izraela Isak Hercog apelovao je da se reforma odloži i u sredu predstavio alternativni plan o promenama, koji je premijer odbio.