20. mart 2023 07:25

Si Đinping: Predlog Pekinga za Ukrajinu odražava globalne stavove

Izvor: TANJUG

podeli vest

Si Đinping: Predlog Pekinga za Ukrajinu odražava globalne stavove

Foto: Noel Celis/Pool Photo via AP, File

PEKING - Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da predlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove i istakao da dolaženje do prihvatljivih rešenja nije lako.

''Složeni problemi nemaju jednostavna rešenja'', naveo je Si u članku objavljenom u Ruskoj gazeti, uoči današnje posete Moskvi.

Predsednik Kine je podsetio da je Rusija bila prva zemlja koju je posetio nakon što je izabran za predsednika Kine pre deset godina, kao i da je u protekloj deceniiji Rusiju posetio osam puta i da je svaki put, kako je naveo, ''dolazio sa velikim očekivanjima i vraćao se sa plodnim rezultatima''.

Si je naveo da će njegova poseta Rusiji biti ''putovanje prijateljstva, saradnje i mira'', i dodao da se raduje zajedničkom radu sa predsednikom Putinom na zajedničkom usvajanju nove vizije.

"Važno je da povećamo međusobno poverenje i iznesemo potencijal bilateralne saradnje kako bi se odnosi Kine i Rusije održali na visokom nivou'', naveo je Si.

Kina je krajem prošlog meseca objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i početak mirovnih pregovora, podseća Rojters.

Prema tom dokumentu, naslovljenom ''Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize'', navodi se sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.