20. mart 2023 10:13

Berbok: Putin je na sve diplomatske pokušaje odgovorio još brutalnijim napadima

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Hadi Mizban

BERLIN - Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je tokom protekle godine bilo pokušaja da se diplomatskim kanalima Rusija odvrati od brutalnog agresorskog rata, ali da je predsednik te zemlje Vladimir Putin odgovorio još brutalnijim napadima.

Berbok je u intervjuu za El Pais istakla da pacifizam ne znači tolerisanje nepravde, već da ne treba koristiti nasilje za postizanje

"Na međunarodnom planu ne treba primenjivati pravo najjačeg, već snagu zakona. Ako Putin brutalno prekrši međunarodno pravo, izvrši invaziju na manju susednu zemlju, hladnokrvno ubija ljude, mislim da je naša međunarodna odgovornost da podržimo žrtvu, a to je u ovom slučaju Ukrajina i njen narod... Zato i oružjem podržavamo Ukrajinu," poručila je Berbok.

Prema njenim rečima, sve dok Putin bombarduje nevine, krši Povelju Ujedinjenih nacija i ne povlači svoje trupe, zapad podržavati Ukrajinu koliko bude potrebno - isporukom oružja, novčanom pomoći, lekovima, u rekonstrukciji školskih zgrada ili vodovoda i električne mreže.

"Jasno je da se mir i sloboda ne mogu dugoročno postići samo vojnim sredstvima. Ali sve dok ruski predsednik drži pištolj uz glavu Ukrajine, pregovori bi bili ucena," ocenila je nemačka ministarka.

Na pitanje o sankcijama EU, Berbok je podsetila da je nedavno pokrenut deseti paket sankcija kako bi se pokrile pravne praznine i sprečilo da se sankcije zaobiđu.

Berbok je pozdravila reformske korake koje je Ukrajina preduzela usred rata kako bi omogućila brzo članstvo u EU. Međutim, kako je navela ministarka, ne može biti ustupaka kada je reč o vladavini prava, slobodi izražavanja i zajedničkim evropskim vrednostima.

"Zbog toga pristapanje Evropskoj uniji zavisi od procesa reformi. NATO ima politiku otvorenih vrata; suverene države su te koje same odlučuju kom savezu žele da pripadaju. U slučaju Ukrajine, ovo pitanje se danas ne postavlja," naglasila je Berbok i dodala da je prioritet da se stane na kraj ovom strašnom ratu.

Ona je takođe ocenila da je deo ruske strategije da destabilizuje društva koja idu evropskim putem, poput Gruzije i Moldavije.

"Posebno sada kada se Putinov vojni uspeh u Ukrajini ne materijalizuje kako je planirano, nije slučajno što su pokušaji Rusije da izvrši uticaj u Moldaviji i Gruziji u porastu. Sa vladama koje se bore protiv nepotizma i korupcije da bi se odvojile od ruske zavisnosti delimo evropske vrednosti i podržavamo njihovu želju da sami odluče da žive u miru i slobodi kroz perspektivu evropskog članstva," dodala je ona.

Govoreći o rastućim tenzijama između SAD i Kine, Berbok je rekla da je Kina postala jedna od najjačih industrijskih nacija, koja se, "nažalost, u isto vreme sve više udaljava od međunarodnih pravila". I velike demokratije kao što su Indija, Brazil ili Nigerija danas igraju važnu ulogu, napominje Berbok, uz ocenu da živimo u multipolarnom svetu sa različitim igračima i globalnim izazovima koje možemo rešiti samo zajedno.

"Ne možemo zanemariti ni činjenicu da pojedinačni igrači poput Kine ili Rusije više ne dele u potpunosti međunarodne norme koje su oduvek povezivale svet .Danas su demokratije u sistemskoj konkurenciji sa autokratskim snagama," zaključila je nemačka ministarka.