20. mart 2023 12:01

Šefovi EU diplomatija danas diskutuju o isporuci municije Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šefovi EU diplomatija danas diskutuju o isporuci municije Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/jarrow153, ilustracija

BRISEL - Ministri spoljnih poslova Evropske unije danas u Briselu diskutuju o predlogu da se ubrza isporuka granata Ukrajini, a ta isporuka treba da bude potvđena krajem nedelje na samitu lidera EU u Briselu.

Popodne se šefovi EU diplomatija sastaju za kolegama iz odbrane na sastanku koji se u evropskom žargonu naziva "džambo sastanak".

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je, dolazeći na sastanak, da će prva tačka dnevnog reda biti Ukrajina i da će ministri razgovarati i sa ukrajinskim ministrom Dmitrom Kulebom o tome kako da EU produži podršku Ukrajini.

"Popodne imamo sastanak za ministrima za odbranu u džambo formatu da bi završili, nadam se, dogovor za isporuku municije Ukrajini”, rekao je Borelj.

Dodao je da je reč o paketu iz tri dela - da se isporuči oružje koje EU već ima, da počne proizvodnja novog oružja i da industrijski kapaciteti proizvedu više oružja.

Borelj ističe da treba da se “isporuči municija od dve milijarde evra da bi Ukrajina mogla da produži da se brani" i izražava nadu da će se ministri danas saglasiti oko toga.

"To je veoma važna odluka. U protivnom, imaćemo problema u snabdevanju oružjem Ukrajine”, rekao je Borelj.

Zemlje Evropske unije planiraju da zajedno prvi put kupuju municiju, posebno artiljerijske granate od 155 mm zapadne proizvodnje, koja bi, smatraju, mogla da pomogne Ukrajini da napreduje na vojnom terenu.

Debata ministara će se fokusirati na evropske garancije industriji, kako bi ubrzala svoju proizvodnju granata i oružja.

Na evropskom samitu u februaru Estonija je predstavila evropski plan za isporuku milion granata Kijevu, koji košta četiri milijarde evra. Ideja je prihvaćena i projekat je stavljen na sto od strane Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove.

Borelj je reagovao i na odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika, ocenjujući je kao veoma važnu.

"Veoma je važna odluka MKS-a o predsedniku Putinu. To će da promeni situaciju. Ja znam da ruske vlasti odbijaju ovu odluku MKS-a i izjavljuju da Rusija nije potpisnik ove povelje o MKS. Videćemo koje će biti posledice ove odluke", rekao je Borelj.,

Dodao je da, ako Putin otputuje u jednu od 130 zemalja koje su potpisnici te međunarodne povelje, on treba odmah da bude uhapšen.

"To mora da se uzme u obzir zato što on može da pregovara sa kim hoće, ali ova odluka MKS-a ostaje validna. Predsednik Putin će biti uhapšen ako putuje u jednu od 130 zemalja”, istakao je Borelj.