20. mart 2023 13:24

London uveo sankcije zvaničnicima Iranske revolucionarne garde

Izvor: TANJUG

podeli vest

London uveo sankcije zvaničnicima Iranske revolucionarne garde

Foto: Shutterstock.com/yingko, ilustracija

LONDON - Velika Britanija je danas uvela sankcije visokim zvaničnicima Iranske revolucionarne garde (IRGC), uključujući one za koje tvrdi da su odgovorni za upravljanje finansijskim investicijama IRCG-a.

Sankcije, koje podrazumevaju, zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u Veliku Britaniju uvedene su petorici članova upravnog odbora Fondacije IRGC Kooperativ i dvojici visokih komandanata IRGC-a koji deluju u provincijama Teheran i Alborz, prenosi Rojters.

London je, zajedno sa Evropskom unijom i SAD, poslednjih meseci uveo seriju sankcija Iranu, navodeći kao razlog široko rasprostranjeno i često nasilno gušenje protesta nakon smrti mlade Iranke kurdskog porekla Mahse Amini koja je preminula prošlog septembra, nakon što je privela iranska policija za moral.

"Danas preduzimamo akcije protiv viših lidera unutar IRGC-a koji su odgovorni za usmeravanje novca u brutalnu represiju režima", rekao je ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli nakon uvođenja sankcija.

IRGC je osnovan ubrzo nakon Islamske revolucije 1979. da bi zaštitio šiitski klerikalni vladajući sistem.

Procenjuje se da ima vojsku od 125.000 pripadnika, koja obuhvata kopnenim jedinicama, mornaricu i vazdušne snage, a takođe komanduje i verskom milicijom Basij koja se često koristi u obračunima.