20. mart 2023 14:29

Savet EU produžio mandat vojne operacije "Irini" za Libiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savet EU produžio mandat vojne operacije "Irini" za Libiju

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

BRISEL - Evropski savet danas je produžio mandat vojne operacije Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU na Mediteranu "Irini" do 31. marta 2025. godine.

Osnovni zadatak operacije "Irini" je da doprinese sprovođenju embarga UN na oružje za Libiju, uspostavljenog Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1970 iz 2011. godine, korišćenjem vazdušnih, satelitskih i pomorskih sredstava.

Konkretno, misija ima mandat da vrši inspekciju brodova na otvorenom moru kod libijske obale, za koje se sumnja da nose oružje ili srodni materijal u i iz Libije, čime se krši embargo na oružje za Libiju.

Operacija "Irini" prati kršenja koja se vrše vazdušnim i kopnenim putem i deli prikupljene informacije sa Ujedinjenim nacijama.

Evropski savet je odlučio da se dalje olakša uništavanje oružja i pratećeg materijala zaplenjenog u operaciji.

Za ovu operaciju EU će zajednički potrošiti iznad 16 miliona evra za period od 1. aprila 2023. godine do 31. marta 2025. godine.

Operacija "Irini" je pokrenuta je 31. marta 2020. godine kao konkretan doprinos EU procesu koji je pokrenula međunarodna zajednica da podrži povratak mira i stabilnosti u Libiji.

"Irini" ima mandat i da prati i prikuplja informacije o nezakonitom izvozu nafte, sirove nafte i rafinisanih naftnih derivata iz Libije, da doprinosi izgradnji kapaciteta i obuci libijske obalske straže i mornarice, da sprečava mreže krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima kroz prikupljanje informacija i patroliranje avionima.

Operaciju predvodi kontraadmiral Stefano Turćeto kao komandant operacije EU, a njen štab se nalazi u Rimu.