20. mart 2023 19:57

Putin rekao Siju da Moskva proučava predloge Pekinga za rešenje sukoba u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin rekao Siju da Moskva proučava predloge Pekinga za rešenje sukoba u Ukrajini

Foto: Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

KIJEV/MOSKVA - PREDSEDNIK RUSIJE Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva proučava predloge Pekinga za rešenje sukoba u Ukrajini i da je otvorena za pregovarački proces.

Putin je to rekao tokom susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom i istakao da zna da Kina polazi od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava.

"Uvek smo otvoreni za pregovarački proces i svakako ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo“, naglasio je Putin, prenosi TASS.

Odnosi Moskve i Pekinga doprinose jačanju multipolarnog sveta, ukazao je Putin.

Si je izjavio danas u Moskvi da je Kina odlučno spremna da, zajedno sa Rusijom, podrži međunarodni sistem u čijem su centru UN u današnjem turbulentnom svetu i da se zalaže za svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

Si boravi u trodnevnoj zvaničnoj poseti Rusiji.

UKRAJINA OČEKUJE da Kina iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča rat, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

"Ukrajina pomno prati posetu kineskog predsednika Rusiji", rekao je Nikolenko za Rojters.

SEDAMNAEST ZEMALJA ČLANICA EU i Norveška dogovorile su se da zajednički obezbede artiljerijsku municiju za pomoć Ukrajini, ali i da dopune sopstvene zalihe, saopšteno je danas iz Evropske odbrambene agencije.

"Projekat otvara put državama članicama EU i Norveškoj da u periodu od naredne dve godine sprovedu brzu proceduru za nabavku artiljerijske municije kalibra 155 milimetara i sedmogodišnji projekat za nabavku više vrsta municije", navodi se u saopštenju agencije, prenosi Rojters.

AMERIČKI STEJT DEPARTMENT saopštio je danas da će SAD poslati Ukrajini novi paket pomoći u oružji i opremi u vrednosti od 350 miliona dolara, pred očekivanu prolećnu ofanzivu.

JEDAN CIVIL je poginuo danas u ukrajinskom granatiranju Kujbiševskog okruga u Donjecku, saopštio je gradonačelnik Donjecka Aleksij Kulemzin, prenele su RIA Novosti.

OSNIVAČ RUSKE PRIVATNE PARAVOJNE ORGANIZACIJE "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao je, u pismu ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu, koje je objavljeno danas, da ukrajinska vojska planira ofanzivu sa ciljem da odseče snage "Vagnera" od glavnih ruskih trupa u istočnoj Ukrajini.

Prigožin je u pismu naveo da se ofanziva planira za kraj marta ili početak aprila i zamolio Šojgua da preduzme sve mere da to spreči, jer bi takva dešavanja, kako je ukazao, mogla dovesti do negativnih posledica po vojne napore Rusije, preneo je Rojters.

UKRAJINA JE SAOPŠTILA danas da bi istočni grad Avdijivka uskoro mogao da postane „drugi Bahmut“, jer taj mali grad, koji se bori protiv ruskih snaga već osam meseci, sada je pod rizikom da bude potpuno opkoljen.

Portparol ukrajinske vojske Oleksij Dmitraškivski rekao je danas da je saglasan sa procenom britanskog ministarstva odbrane da Rusija vrši sve veći pritisak na linije snabdevanja

u Avdijivke, kao što je to bilo sa Bahmutom, objavio je Rojters.

Vlasti u gradu Avdijivka, u blizini Donjecka, pozvale su lokalne stanovnike da se evakuišu, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju, objavile su RIA Novosti.

POLICAJCI SU UHAPSILI stotine pripadnika ukrajinskih nacionalističkih formacija na novim teritorijama koje su pripojene Rusiji, rekao je danas ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev na godišnjem sastanku proširenog odbora ministarstva.

Osoblje privremenih policijskih jedinica na novim teritorijama pritvorilo je stotine pripadnika ukrajinskih nacionalističkih formacija, a brojni pokušaji sabotaža su suzbijeni, istakao je Kolokolcev, preneo je TAS S.

PREDSEDNIK RUSIJE Vladimir Putin rekao je danas da će Moskva besplatno snabdevati siromašne zemlje Afrike hranom, ako se ne produži sporazum za izvoz žitarica preko crnomorskih luka.

"Ako na kraju odlučimo da ugovor ne produžimo za šezdeset dana, spremni smo da ceo obim poslat u proteklom periodu isporučimo afričkim zemljama kojima je to posebno potrebno, iz Rusije besplatno", rekao je Putin, prenosi Tas s.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin rekao je danas da Moskva ne smatra zvaničnim izjave o produženju sporazuma za izvoz žitarica na period duži od 60 dana.

RUSIJA ĆE SUSPENDOVATI svoje učešće u sporazumu za izvoz ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, ukoliko ne bude napretka u primeni memoranduma Rusije i UN o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Dalja odluka o produženju važenja sporazuma zavisiće od napretka u ispunjavanju uslova u kontekstu memoranduma između Rusije i Ujedinjenih nacija, navelo je ministarstvo, izvestio je TAS S.