20. mart 2023 20:29

Netanjahu ublažava reviziju pravosuđa, ali opozicija je i dalje osporava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Netanjahu ublažava reviziju pravosuđa, ali opozicija je i dalje osporava

Foto: Abir Sultan/Pool Photo via AP

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je danas ublažavanje svog plana za reformu pravosuđa, ali je opozicija odgovorila da će i dalje osporavati ključne zakone u Vrhovnom sudu.

Paket reformi, koje traži Netanijahuova versko-nacionalistička koalicija, pokrenuo je nedelje uličnih demonstracija u Izraelu bez presedana i podstakao zabrinutost među zapadnim saveznicima koji vide pretnju za nezavisnost izraelskog pravosudnog sistema, preneo je Rojters.

Nakon razgovora o krizi sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, Netanjahu je rekao da će odložiti donošenje većine zakona, osim onog koji će, po mišljenju opozicije, uzdrmati izraelski sistem za izbor sudija.

Taj zakon treba da bude ratifikovan pre pauze parlamenta 2. aprila.

Premijer je u izjavi sa koalicionim partnerima opisao svoj revidirani predlog kao "pružanje ruke svakome kome je iskreno stalo do nacionalnog jedinstva i želje da se postigne dogovoreni sporazum".

To je odbacila opozicija levog centra.

"Ovo je plan za preuzimanje pravosudnog sistema, a onog trenutka kada prođe promena Komisije za imenovanja sudija, uložićemo žalbu na nju Vrhovnom sudu", rekao je opozicioni lider Jair Lapid.

Stručnjaci za pravo zabrinuti su da bi se raskol u izraelskom društvu oko reforme, za koju Netanjahu kaže da će uravnotežiti grane vlasti, mogao katastrofalno produbiti ako se od najvišeg suda zatraži da poništi zakone.