21. mart 2023 06:54

EIB će obezbediti 500 miliona evra za obnovu Turske posle zemljotresa

Izvor: TANJUG

podeli vest

EIB će obezbediti 500 miliona evra za obnovu Turske posle zemljotresa

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

BRISEL - Kreditna banka EU, Evropska investiciona banka (EIB), privremeno je poništila gotovo četiri godine dugu zabranu finansiranja u Turskoj, da bi obezbedila 500 miliona evra za tu zemlju za obnovu posle zemljotresa.

EIB je praktično obustavila sva pozajmljivanja Turskoj nakon spora zbog bušenja nafte i gasa kod Kipra 2019. godine, ali ozbiljnost prošlomesečnog zemljotresa, u kojem je poginulo gotovo 56.000 ljudi u Turskoj i susednoj Siriji, podstakli su je da napravi izuzetak, preneo je Rojters.

„Radimo zajedno sa Evropskom komisijom na zajedničkom sveobuhvatnom paketu, od čega će do 500 miliona evra dostaviti EIB“, saopštila je potpredsednica banke Lilijana Pavlova.

Govoreći na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da celokupni paket Komisije i EIB za pomoć Turskoj iznosi do milijardu evra.

Sve zemlje EU, uključujući Kipar, formalno treba da daju zeleno svetlo za odobrenje za davanje pomoći EIB-a Turskoj, tako da odobrenje možda neće stići do juna, napominje Rojters.