21. mart 2023 08:53

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Četiri zemlje ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu za Ukrajinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Četiri zemlje ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu za Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com/ANGHI, ilustracija

MOSKVA - SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini, budući da su umešane u sukob sa Rusijom, rečeno je za RIA Novosti u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Povodom predloga bivšeg šefa Minhenske bezbednosne konferencije, Volfganga Išingera, da bude stvorena kontakt grupa za Ukrajinu kako bi bio pokrenut mirovni proces, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da zvanično ne znaju ništa o toj inicijativi.

Išinger je izneo mišljenje da bi u toj grupi trebalo da budu SAD, Britanija, Francuska i Nemačka, a u ruskom ministarstvu kažu da ta njegova ideja postavlja legitimna pitanja, pre svega zato što su "sve četiri navedene zemlje i same učesnice sukoba sa Rusijom, koji se nastavlja na teritoriji Ukrajine".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da te zemlje snabdevaju Ukrajinu oružjem i tamo šalju plaćenike, snabdevaju Oružane snage Ukrajine obaveštajnim podacima i obučavaju ukrajinske vojnike.

Pored toga, te zemlje su "uvele sankcije Rusiji, blokirale njenu imovinu u inostranstvu, zahtevaju formiranje tribunala za kažnjavanje njenog rukovodstva i ucenjuju njene prijatelje kako bi im zabranile saradnju sa Moskvom", navode u ruskom ministarstvu.

„Ove zemlje podržavaju pseudomirovne inicijative Zelenskog i ultimativne zahteve za kapitulaciju naše zemlje, koji nemaju dodirne tačke sa realnošću", naglasili su u ruskom MSP.