8. decembar 2022 18:35

EU ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i Gruziji

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i Gruziji

Foto: Shutterstock.com/Alexey Smyshlyaev, ilustracija

BRISEL - Savet EU je danas odlučio da ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i Gruziji.

To znači da ruske putne isprave izdate licima sa prebivalištem u regionima pod ruskom okupacijom u Ukrajini ili otcepljenim teritorijama u Gruziji neće biti prihvaćene kao važeće putne isprave za dobijanje vize ili prelazak granica šengenskog prostora.

Ruske putne isprave izdate u ovim regionima već nisu priznate ili su u procesu nepriznavanja u zemljama članicama EU.

Cilj ove odlike je da uspostavi zajednički pristup, obezbedi pravilno funkcionisanje spoljnih granica i zajedničke vizne politike i da zaštiti bezbednost država članica EU, saopštio je Savet EU.

Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Češke rekao je da je današnja odluka Saveta još jedan dokaz čvrste podrške Ukrajini.

"To je i dokaz da nikad nećemo priznati nezakonitu aneksiju njene teritorije od strane Rusije i ponavljamo da je pravo Ukrajine da oslobodi i povrati punu kontrolu nad svim okupiranim teritorijama”, kazao je Rakušan.

Odluka je takođe odgovor "na vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu i rusku praksu izdavanja ruskih međunarodnih pasoša stanovnicima okupiranih regiona kao i jednostranu odluku Rusije da prizna nezavisnost gruzijskih teritorija Abhazije i Južne Osetije 2008. godine".

Od marta 2014. godine, Rusija je izdavala ruske međunarodne pasoše stanovnicima Krima. Ta praksa je proširena na područja Donjecka i Luganska u aprilu 2019. godine, a zatim na okupirane regione Herson i Zaporožje u julu 2022. godine.

“Sistematsko izdavanje ruskih pasoša u okupiranim regionima predstavlja dalje kršenje međunarodnog prava i teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”, poručuje EU.