22. mart 2023 16:40

Boris Džonson: Izvinjavam se što sam parlament doveo u zabludu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Boris Džonson: Izvinjavam se što sam parlament doveo u zabludu

Foto: House of Commons/UK Parliament via AP/House of Commons/UK Parliament

LONDON - Bivši britanski premijer Boris Džonson danas je izjavio da mu je žao što je ''nenamerno doveo parlament u zabludu'' na saslušanju u okviru istrage o zabavama koje su održavane u Dauning stritu, uprkos merama izolacije usled pandemije kovid-19.

''Izvinjavam se. Izvinjavam se što sam nenamerno doveo u zabludu ovaj Dom. Ali reći da sam to učinio nepromišljeno ili namerno je potpuno netačno, kao što dokazi potrvđuju'', rekao je Džonson na saslušanju Odbora za prvilegije parlamenta, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, Odbor za privilegije parlamenta istražuje da li je Džonson, koji je napustio Dauning strit u septembru, namerno ili nepromišljeno obmanuo Donji dom u nizu izjava o zabavama održavanim za vreme restriktivnih mera tokom pandemije virusa kovid-19.

Skandal sa žurkama za vreme pandemije doprineo je konačnom padu Džonsona sa mesta premijera, nakon višemesečnih izveštaja da je on, zajedno sa drugim ličnostima na visokim funkcijama vlade, bio prisutan na zabavama sa alkoholom u Dauning Stritu tokom 2020. i 2021. godine kada je veći deo Britanije bio prinuđen da ostane kod kuće, podseća agencija.

Džonson je na saslušanju rekao da u istrazi nije pronađen nijedan dokaz da je on namerno obmanuo parlament i rekao da mu je Odbor zabranio objavljivanje "velikog broja izvoda" na koje se oslanjao u svojoj odbrani.

Negirao je da mu je bilo "očigledno" da je prekršio pravila ili uputstva, dodajući da nijedan zvaničnik nije izrazio zabrinutost u vezi s tim, jer da jeste, bilo bi očigledno svima ostalimo tamo, pa i ''sadašnjem premijeru'', rekao je Džonson, aludirajući na Rišija Sunaka.