22. mart 2023 16:54

EU zvaničnik: Još uvek ne znamo da li je Kina obećala oružje Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU zvaničnik: Još uvek ne znamo da li je Kina obećala oružje Rusiji

Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File/Mikhail Tereshchenko

BRISEL - Evropska unija još uvek ne zna da li je kineski predsednik Si Đinping, za vreme svoje posete Moskvi, razgovarao o isporuci oružja Rusiji i čeka više informacija da bi mogla da zauzme stav, izjavio je danas visoki zvaničnik EU.

"Čekamo da vidimo o čemu je bilo reči i koje su posledice te posete. Kada se predsednik Saveta EU Šarl Mišel sastao sa predsednikom Si Đinpingom (u 2022 godini), bilo je jasno da Kina nema nameru da pošalje oružje Rusiji. Čekamo da vidimo da li je to tačno, da li ovaj sastanak menja parametre i koje bi bile posledice toga", rekao je novinarima visoki zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman.

EU lideri su u oktobru 2022. godine imali stratešku diskusiju o Kini. Spoljnopolitičke službe EU navele su, u dokumentu pripremljenom za ovu diskusiju lidera, da o Pekingu sada treba razmišljati prvenstveno kao o konkurentu koji promoviše "alternativnu viziju svetskog poretka".

Strateška debata se fokusirala na stavu da je Kina postala još jači konkurent i zato je od suštinskog značaja da se proceni šta je najbolji odgovor.

Prvog decembra prošle godine, predsednik Saveta EU Šarl Mišel je otputovao u Kinu i tamo počeo dijalog o ljudskim pravima koji je dugo bio odlagan sa kineske strane zbog uvođenja EU sankcija protiv nekoliko kineskih zvaničnika odgovornih, kako tvrdi EU, za represiju ujugurske manjine u Kini.

Druga tema na tim razgovorima je bila zaštita evropskih investicija u Kini. Kina je takođe, kao odgovor, uvela sankcije protiv nekoliko evropskih poslanika.

Veći deo razgovora u Kini, prema Mišelu, bio je fokusiran na Ukrajinu. U saopštenju Pekinga posle razgovora, navedeno je da je Si Đinping "izrazio kinesku podršku Evropskoj uniji u njenim naporima da intenzivira posredovanje i predvodi izgradnju uravnotežene, efikasne i održive evropske bezbednosne arhitekture".