23. mart 2023 08:09

Izrael usvojio zakon kojim se ograničava smena premijera, opozicija kritikuje jer odluku vidi kao zaštitu Netanijahua

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael usvojio zakon kojim se ograničava smena premijera, opozicija kritikuje jer odluku vidi kao zaštitu Netanijahua

Foto: Pool EPA/Abir Sultan

TEL AVIV - Izraelski parlament je jutros usvojio zakon kojim se ograničavaju okolnosti u kojima se premijer može smeniti, a kritičari odluke vide to kao dodatnu meru zaštite aktuelnog šefa vlade Benjamina Netanijahua od bilo kakvih posledica zbog njegovih suđenja za korupciju, prenosi AP.

Zakon o opozivu, koji sprečava pravnog savetnika Kneseta da proglasi aktuelnog premijera nesposobnim za obavljanje funkcije, usvojen je rani jutros sa 61 glasom "za" i 47 "protiv".

Ratifikacija zakona, zbog koje su članovi Kneseta zasedali tokom noći, naišla je na široke kritike od strane lidera različitih opozicionih partija.

„Poput lopova u noći, vladajuća koalicija je sada donela sraman i korumpiran lični zakon. Građani Izraela treba da znaju, neposredno pre praznika, dok troškovi života vrtoglavo rastu, da Netanijahu ponovo brine samo o sebi“, napisao je opozicioni lider Jair Lapid na Tviteru.

Kneset je odobrio zakon prema kojem se premijeri mogu smatrati nepodobnim za funkciju, i na taj način su primorani da se povuku, bilo ako ih parlament ili tri četvrtine ministara u kabinetu tako proglase iz fizičkih ili psihičkih razloga.

Prema nestranačkom Institutu za demokratiju Izraela, raniji zakon je dovodio Netanijahua u situaciju da državni tužilac može da se izjasni o njegovoj nepodobnosti za funkciju, ukoliko primeti da premijer pokušava da opstruira svoja tri sudska postupka, što usvojeni propis isključuje.

Netanijahu negira sve optužbe protiv njega i smatra da su suđenja ispolitizovani pokušaj kako bi ga primorali da ode sa funkcije.