25. mart 2023 11:37

Moravjecki: Nemačka treba da pruži aktivniju podršku Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Moravjecki: Nemačka treba da pruži aktivniju podršku Ukrajini

Foto: AP Photo/Olivier Matthys, Pool/Olivier Matthys

BRISEL - Nemačka može i treba da pruži aktivniju podršku kijevskom režimu, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu za Politiko.

Prema njegovom mišljenju, Berlin nije bio tako velikodušan prema Zelenskom kao što pokušava da pokaže.

"Nemačka treba da pošalje više naoružanja, da pošalje više municije i da da više novca Ukrajini, jer je to najbogatija i najveća zemlja. Nisu bili velikodušni koliko je trebalo. Ne napadam ih, samo navodim očigledno. Još ih ohrabrujem da to učine,“ rekao je Morjavecki.

On je takođe optužio Nemačku da produbljivanjem odnosa sa Moskvom pogoršava energetsku krizu koja je pogodila zapadne zemlje nakon odbijanja ruskog goriva.

"Oni su odgovorni za ono što se dešava, za ovaj nered na energetskom tržištu“, rekao je Moravjecki.

Moravjecki je naveo da je Berlin napravio promene u politici, uključujući ogromna ulaganja u modernizaciju vojske i ukidanje zabrane slanja oružja u ratnu zonu. Posebno je istakao odluku Nemačke da pošalje borbene tenkove Leopard u Ukrajinu.

Poljski lider je kritikovao i nemačku energetsku politiku, koja se u velikoj meri oslanjala na uvoz ruskog gasa, tvrdeći da je to vodilo Evropu opasnim putem.

„Kroz veoma pogrešnu politiku gasa i nafte prema Rusiji, oni su su odgovorni za ono što se dešava, za ovaj nered na energetskom tržištu. Nemačka je napravila dramatičnu grešku što je u svom poslovnom modelu potpuno zavisila od ruskih fosilnih goriva“, rekao je on.

Na samitu lidera EU ove nedelje, Poljska je predložila dodatnih 3,5 milijardi evra za 2023. godinu za Evropski mirovni fond, za finansiranje naoružanja za Ukrajinu.

Na pitanje da li je zabrinut što je Mađarska, kao najbliži saveznik Poljske, trenutno previše naklonjena Rusiji, Moravjecki je odmah odgovorio da se Poljska i Mađarska razlikuju "u svim aspektima koji se odnose na Ukrajinu i Rusiju".

"U svemu ostalom“, dodao je, „mi smo zemlje istomišljenika".