27. mart 2023 19:28

Politikolog Vlastimir Vidić: Zbog štrajka sindikata paralisan saobraćaj u Nemačkoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politikolog Vlastimir Vidić: Zbog štrajka sindikata paralisan saobraćaj u Nemačkoj

Foto: Tanjug video

MINHEN - Politikolog iz Minhena Vlastimir Vidić rekao je da je cela saobraćajna mreža u Nemačkoj danas paralisana zbog štrajka koji su započeli sindikati, zahtevajući veće plate zbog poskupljenja i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima.

Vidić je za Tanjug naveo da bi štrajk zvanično trebalo da se završi noćas, te da se nada da će se sve normalizovati sutra, iako je to upitno.

 

"Predvodnici štrajka su ispunili svoje obećanje i Nemačka je danas paralisana. Jedino se raduju taksisti, jer su oni zaista danas dobro zaradili, ali kažu i da su zaradile benziske pumpe jer su mnogi odlazili privatno na posao", rekao je Vidić.

Dodaje da postoje neke najave da se, kada je reč o radu železnice neke stvari prolongiraju i za sutra i da ne treba očekivati da se avio-saobraćaj u Minhenu istog dana normalizuje.

On je podsetio da štrajk organizuju dva sindikata Verdi, koji predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući javni prevoz i aerodrome i sindikat železničara EVG koji predstavlja oko 230.000 zaposlenih u Deutsche Bahn - nemačkom nacionalnom železničkom operateru i drugim autobuskim kompanijama.

Podsetio je i da sindikat Verdi traži povećanje od 10,5 odsto – oko 500 evra bruto veću mesečnu platu svojih zaposlenih, dok EVG traži 12,6 posto povećanje plata, odnosno da to mesečno bude u iznosu od 650 evra u bruto iznosu.

"Čak i ako se budu ostvarili ovi zahtevi izjednačiće se sa inflacijom koja je na snazi, a zapravo to pokazuje u kakvom stanju ne samo Nemačka nego i svetska ekonomija, jer sva ova dešavanja koja se odvijaju u Ukrajini i generalno u svetu svakako da se reflektuju i teško je da će ikada plate i da dostignu onaj realni nivo", rekao je on.

On je naveo da je sindikat Verdi jutros započeo pregovore koji će trajati do srede, te da bi trebalo očekivati ne da se postigne kompromisno rešenje, već prihvatanje ultimativnog zahteva koji je taj sindikat postavio pred poslodavca.

Kada je reč o pregovorima sindikata EVG, navodi da oni treba da počnu tek u aprilu.

"Stručnjaci kažu da postoji mogućnost da ostvareni zahtevi sindikata pokrenu novu inflatornu spriralu jer to znači da će poslodavac u pojedinim sektorima nastojati da obezbedi te troškove koji nastaju ako ih isplaćuju kroz plate i da onda može doći do povećanja cena usluga što bi opet dalo podsticaj inflaciji", rekao je on.

Jednodnevni štrajk, koji je organizovao trgovinski sindikat Verdi, zajedno sa železničkim i transportnim sindikatom EVG, samo su jedan od štrajkova u nizu prethodnih meseci, koji su pogodili najveće evropske ekonomije, u vreme kada su cene hrane i energenata porasle.