28. mart 2023 19:44

Francuska: Nastavljeni protesti protiv penzione reforme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska: Nastavljeni protesti protiv penzione reforme

Foto: AP Photo/Christophe Ena/Christophe Ena

PARIZ - Demonstranti u Francuskoj blokirali su danas železničke pruge i autoputeve i sukobili se sa policijom u pojedinim gradovima, dok su protestovali širom zemlje protiv predsednika Emanuela Makrona i njegove penzione reforme.

Protesti u nekoliko gradova počeli su jutros mirno, ali su kasnije izbili sukobi, preneo je Rojters.

 

Jedan demonstrant u Parizu kao da je opisao raspoloženje građana, mašući transparentom na kome je pisalo: "Francuska je ljuta".

Na protestima u Parizu ponovo sukob demonstranata i policije

Grupe maskiranih demonstranata danas su na protestima protiv predsednika Francuske Emanuela Makrona i nepopularne penzione reforme, palile kante smeće i bacale kamenice na policiju u Parizu, koja je odgvorila suzavcem.

Kako prenosi Rojters, do sukoba između demonstranata i policije došlo je i na ulicama Rena, Bordoa, i Tuluza, dok su u Nantu paljene bankarske ispostave i automobili. Ranije danas Vlada Francuske je odbacila novi zahtev sindikata da suspenduje i ponovo razmotri nacrt zakona o penziji, kojim se podiže starosna granica za penzionisanje za dve godine sa 62 na 64, što je razbesnelo lidere sindikata i radnike, koji su rekli da Vlada mora da pronađe izlaz iz krize.

 

Iz Vlade je saopšteno da je ''više nego voljna'' da razgovara sa sindikatima, ali o drugim temama, i ponovljeno da će neće menjati stav o reformi penzija.