28. mart 2023 13:48

Tužilaštvo u Hagu traži produženje pritvora Tačiju za još dva meseca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tužilaštvo u Hagu traži produženje pritvora Tačiju za još dva meseca

Foto: Shutterstock.com/Proxima Studio, ilustracija

HAG - Kancelarija specijalizovanog tužioca u Hagu zatražila je da se bivšem predsedniku takozvanog Kosova Hašimu Tačiju produži pritvor za još dva meseca, uz obrazloženje da je to ''posebno razumno u sadašnjim okolnostima'', s obzirom na činjenicu da suđenje protiv njega počinje 3. aprila.

''Veće podseća da se opravdanost nastavka pritvora optuženom mora ceniti u činjeničnom stanju svakog slučaja i prema njegovim karakteristikama, koje u ovom slučaju uključuju, uticaj i autoritet Tačija, njegova saznanja o optužbama i dokazima protiv njega, kao i mogućnost dugotrajne zatvorske kazne, rizik da Tači opstruiše procedure SB, rizik od činjenja, podsticanja ili pomaganja daljih zločina, činjenice da restriktivne mere za oslobađanje nisu dovoljne za ublažavanje rizika, težine i složenosti optužbi protiv Tačiija i činjenice da sledi početak suđenja'', navodi se u saopštenju Kancelarije, prenosi portal Reporteri.

U saopštenju se navodi i zaključak da ''navedeni faktor, kao i drugi, čine produženje pritvora Tačiju razumnim, s obzirom na datum početka suđenja'', a Reporteri dodaje da sud u Hagu na svaka dva meseca razmatra opravdanost pritvora za optuženike.

Uvodnim izlaganjima Tužilaštva i odbrane, pred Specijalnim sudom u Hagu, 3. aprila u 9 sati počeće suđenje Tačiju i trojici bivših vođa tzv. OVK - Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

Četvorica bivših vođa tzv. OVK sumnjiče se za ratne i zločine protiv čovečnosti, a ta optužba potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

U prvom pojavljivanju pred Specijalizovanim većima, sva četvorica su odbacili optužbe.