30. mart 2023 17:00

Papa Franja: Mir je krajnji cilj čak i u slučajevima samoodbrane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Papa Franja: Mir je krajnji cilj čak i u slučajevima samoodbrane

Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

VATIKAN - Papa Franja izjavio je danas da je, čak i u slučajevima samoodbrane, mir krajnji cilj, a sukob u Ukrajini nazvao je "ratnim ludilom".

Papa, koji je u sredu hospitalizovan zbog respiratorne infekcije, govorio je putem snimljene video poruke pre nego što se njegovo zdravlje pogoršalo, saopštio je portparol Vatikana.

„Rat je ludilo. To je van razuma. Svaki rat, bilo koji oružani sukob, konfrontacija, uvek se završava porazom za sve“, rekao je papa u poslednjem mesečnom video pozivu na molitvu, preneo je Rojters.

„Razvijajmo kulturu mira. Čak i u slučajevima samoodbrane, mir je krajnji cilj i trajni mir može postojati samo bez oružja", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, papa je molio za mir praktično na nedeljnoj bazi.

Ovog meseca je rekao italijanskoj švajcarskoj televiziji RSI da je rat u Ukrajini bio podstaknut „imperijalnim interesima, ali ne samo Rusije, već i drugih imperija".

Papa je više puta izrazio želju da deluje kao mirovni posrednik između Kijeva i Moskve, ali njegova ponuda do sada nije uspela da proizvede bilo kakvu reakciju.