30. mart 2023 19:06

Blinken: SAD duboko zabrinute zbog hapšenja novinara Vol strit džornala; Stejt department u kontaktu s Moskvom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Blinken: SAD duboko zabrinute zbog hapšenja novinara Vol strit džornala; Stejt department u kontaktu s Moskvom

Foto: Stefani Reynolds/Pool Photo via AP

MOSKVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da su SAD ''duboko zabrinute'' zbog toga što je u Rusiji priveden američki državljanin, dopisnik Vol strit džornala Evan Gerškovič.

Kako navodi Rojters, zvaničnici SAD su u kontaktu sa Vol strit džornalom i osuđuju postupke Moskve prema medijima.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao, povodom pritvaranja dopisnika "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča zbog špijunaže, da se ne radi o sumnji, već o tome da je novinar "uhvaćen na delu".

Stejt department u direktnom kontaktu s Moskvom zbog Gerškoviča

Američki Stejt department je u direktnom kontaktu sa ruskom vladom zbog privođenja izveštača "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča u Moskvi, saopštila je danas Bela kuća.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je u kontaktu sa porodicom novinara i njegovim poslodavcem, navodi se u saopštenju Bele kuće. „Američki državljani koji borave ili putuju u Rusiju treba odmah da je napuste, kako Stejt department i dalje preporučuje“, kaže se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ruska služba bezbednosti (FSB) privela je Evana Gerškoviča, novinara američkog Volstrit džornala, pod optužbom za špijunažu. Kako navodi FSB, Gerškovič je, "po instrukcijama američke strane, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa". Novinaru koji je uhapšen u uralskom gradu Jekaterinburgu, preti kazna do 20 godina zatvora.