31. mart 2023 19:54

Peskov: Putin će sledeće nedelje razgovarati s Lukašenkom o predlogu za prekid vatre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peskov: Putin će sledeće nedelje razgovarati s Lukašenkom o predlogu za prekid vatre

Foto: Shutterstock.com/ID1974, arhiva

KIJEV, MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da će ruski predsednik Vladimir Putin sledeće nedelje razgovarati sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom o njegovom pozivu za momentalni prekid vatre u Ukrajini, ali je naveo i da primirje u ovom trenutku ne bi omogućilo postizanje ciljeva "specijalne vojne operacije".

Peskov je dodao da su neki delovi kineskog predloga za mir u Ukrajini neizvodljivi jer Ukrajina "prati naređenja Zapada da ne pregovara sa Moskvom", prenela je agencija RIA Novosti.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je danas da se proglasi prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje, pri čemu nijedna strana ne bi imala prava da pregrupiše svoje trupe.

PREMIJERI POLJSKE, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke su u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen naveli da će carine na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda možda morati da budu ponovo uvedene, ako se priliv proizvoda koji obaraju cene na tržištu Evropske unije ne može zaustaviti drugim sredstvima.

Oni su u zajedničkom pismu predsednici Evropske komisije Ursule fon der Lajen, naveli da su razmere povećanja proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, jaja, živinu i šećer, bila "bez presedana",prenosi Rojters.

IZVRŠNI ODBOR Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je danas četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 15,6 milijardi dolara, kao podršku u odbrani od ruske agresije.

Kako prenosi Rojters, kredit predstavlja jednu od najvećih tranši finansijske pomoći Ukrajini do sada i najveći iznos kredita koju je ta međunarodna finansijska institucija dala zemlji u ratu.

SITUACIJA U UKRAJINI bi odavno bila rešena mirnim putem da su SAD i njeni saveznici prestali da zasipaju kijevski režim oružjem, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Mir je u Ukrajini mogao da bude uspostavljen odavno da SAD i njeni saveznici nisu oružjem preplavili kijevski režim i nisu ga naterali da hiljade novih regruta pošalje na besmisleno klanje", rekao je on na sednici Savet bezbednosti UN, prenosi TASS.

SLOVAČKO MINISTARSTVO odbrane izbegava pregovore sa Rusijom o ponovnom izvozu borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu, uprkos ponovljenim predlozima Moskve da se to pitanje reši na civilizovan način, saopštila je danas ruska Federalna služba za vojno-tehničku saradnju.

„Uprkos ponovljenim predlozima ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju i ruskih izvođača da se situacija reši na civilizovan način, slovačko Ministarstvo odbrane izbegava održavanje pregovora i rešavanje ovih pitanja“, saopštila je agencija za odbranu, prenosi TASS.

KINA NE može da bude posrednik u mirovnim pregovorima u ratu u Ukrajini, ali može da olakša postizanje sporazuma sa Rusijom, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

"Kina ne pravi razliku između agresora i žrtve agresije", dodao je Borelj na panelu održanom u španskoj prestonici Madridu, preneo je Rojters.

KOMESAR UN za ljudska prava Volker Tirk danas je izjavio je da je kršenje ljudskih prava u ruskoj invaziji na Ukrajinu bilo ''šokantno rutinsko'', kao i da je broj civilnih žrtava daleko veći od zvaničnih podataka.

Naveo je da se ukrajinski narod ''bori da preživi'', prenosi Rojters.

RUSIJA JE usvojila novu koncepciju spoljne politike u skladu sa izmenjenim okolnostima u svetu i na međunarodnoj sceni.

Kako se navodi u dokumentu, Rusija može da upotrebi svoje Oružane snage za odbijanje i sprečavanje napada na sebe i svoje saveznike.

Prioritetna pažnja biće posvećena uklanjanju ostataka dominacije SAD i drugih neprijateljskih država u svetu i stvaranje uslova za svaku zemlju da odustane od neokolonijalnih i hegemonističkih ambicija, saopšteno je u dokumentu, prenosi Sputnjik.

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden pozvao je danas Rusiju da oslobodi Evana Gerškoviča, novinara Volstrit džornala uhapšenog ranije ove nedelje pod optužbom za špijunažu, kome preti 20 godina zatvora.

"Pustite ga“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Prethodno je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer opisala optužbe za špijunažu protiv Gerškoviča kao „smešne“.

List Volstrit džornal, za koji radi novinar, pozvao je na proterivanje ruskog ambasadora i ruskih novinara u SAD.

PORTPAROLKA RUSKOG ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da će bilo kakve „pretnje“ koje SAD upućuju zbog hapšenja novinara „Volstrit džornala“ Evana Gerškoviča "požnjeti oluju“, prenose ruski mediji.

Zaharova je danas na TV Rusija 1, rekla da Vašington nije pokušao da razume šta se dogodilo Gerškoviču i da odmah prelazi na pretnje i represalije prema ruskim novinarima, kao i da će ako se takva praksa nastavi u javnom prostoru, "požnjeti oluju".