31. mart 2023 21:46

Belorusija: Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja je iznuđena reakcija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Belorusija: Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja je iznuđena reakcija

Foto: Shutterstock.com/Bordovski Yauheni, ilustracija

NJUJORK - Ruska obuka beloruskih pilota i potencijalno raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji je hitna, iznuđena reakcija na pretnje nacionalnoj bezbednosti, izjavio je danas stalni predstavnik Belorusije pri UN Valentin Ribakov.

„Ruska obuka beloruskih pilota, koji mogu da upravljaju avionima specijalne nosivosti, odgovarajuća nadogradnja takvih aviona, kao i potencijalno razmeštanje taktičkih nuklearnih ubojnih sredstava na beloruskoj teritoriji su takođe hitna i iznuđena reakcija na izazove i rizike za nacionalnu bezbednost sa kojima se suočava Republika Belorusija“, rekao je on, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN.

Ribakov je istakao da takva saradnja Rusije i Belorusije nije novina u vojnoj saradnji nuklearne i nenuklearne sile, koja se sprovodi u okviru Ugovora o neširenju oružja, prenosi agencija TASS.

„NATO ima dugogodišnju praksu takozvanih zajedničkih nuklearnih misija. Jedan broj NATO aviona je sertifikovan za letenje sa nuklearnim oružjem, obučavaju se posade za takve misije, a izvode se i odgovarajuće vežbe. Štaviše, preko 150 američkog taktičkog naoružanja nalazi se u nizu zemalja članica NATO-a – u Belgiji, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Turskoj“, rekao je beloruski izaslanik.