29. april 2023 09:09

Pjongjang reagovao na najavu daljeg jačanja vojne saradnje Vašingtona i Seula

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pjongjang reagovao na najavu daljeg jačanja vojne saradnje Vašingtona i Seula

Foto: Shutterstock.com/REDMASON, ilustracija

SEUL - Kim Jo-džong, moćna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, izjavila je da će sporazum o jačanju vojne i bezbednosne sasradnje izmedju SAD i Južne Koreje dodatno pogoršati situaciju na korejskom poluostrvu, prenela je danas državna severnokorejska novinska agencija KCNA.

Zbog toga Severna Koreja smatra da mora dalje da usavršava sopstvene sisteme nuklearnog odvraćanja, najavila je Kim Jo-džong, prenosi Rojters.

Ova reakcija zvaničnog Pjongjanga usledila je nakon potvrde Vašingtona da će Južnoj Koreji omogućiti bolji uvid u svoju nuklearnu doktrinu u slučaju bilo kakvog sukoba sa Severnom Korejom koja neprekidno uvećava svoj arsenal taktičkog raketnog naoružanja.

U saopštenju prošlog četvrtka, u kojem se Vašington poziva na obećanje Seula da neće pokretati sopstveni program nuklearnog naoružanja koje je tokom razgovora u Beloj kući dao korejski lider Jun Suk-jeol, između ostalog pominju se i Severna Koreja, trgovina i rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

Bajden je na konferenciji sa Junom potvrdio posvećenost SAD ''produženim akcijama vojnog odvraćanja Severne Koreje" i upozorio da su aktivnosti Severne Koreje "eklatantno kršenje sankcija".

Izjava sestre severnokorejskog lidera je prva reakcija zvaničnog Pjongjanga na prošlonedeljni susret u Vašingtonu izmedju predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Južne Koreje Jun Suka.