1. jun 2023 16:22

Vučić: Postaje sve jasnije ko je odgovoran za nasilje i probleme na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Postaje sve jasnije ko je odgovoran za nasilje i probleme na KiM

Foto: Tanjug video

KIŠINJEV - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon niza sastanaka sa evropskim liderima na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, da je sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na KiM.

Istakao je da je jedna od glavnih tema, uz Ukrajinu, bilo rešavanje problema KiM, kao i da prištinska delegacija nije želela sa nama da razgovara i da je Beograd uvek raspoložen za razgovore.

"Osmani je govorila, govorio sam i ja, oni nisu želeli nikakav susret sa srpskom delegacijom i što mislim  da nije naišlo na odobravanje bilo koga, mi uvek želimo razgovore i nemam problem da razgovaramo, ali je čini mi se sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na KiM", rekao je Vučić.

Potrebno smiriti situaciju na KiM, razgovarati i izbegavati provokacije

Predsednik je izjavio da je današnji sastanak evropskih lidera u Kišinjevu važan ne samo zbog situacije na severu KiM, već i mnogih drugih razloga, poput privlačenja stranih investicija.

''Važno je i zbog napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji i makar pokušaju da se reše otvoreni izazovi sa Prištinom. Sastanci sa evropskim liderima će nam u tome pomoći,'' rekao je Vučić.

Dodao je da je potrebno smiriti situaciju, razgovarati i izbegavati provokacije u budućnosti, kada je reč o situaciji na severu KiM.

Želeo sam da razgovaram sa predstavnicima Prištine, Osmani nije želela

Aleksandar Vučić rekao je danas da je želeo da tokom Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu razgovara sa predstavnicima Prištine, ali da predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani to nije želela.

"Vi ste najverovatnije čuli da je premijer Luksemburga Gzavije Betel želeo da ostvari kontakt i poveže nas i ovde sa Prištinom. Ali Vljosa Osmani nije želela da se sastane sa nama i da razgovara. Rekla je - organizujte sastanak na visokom nivou u Briselu i Kurti će doći i sastaće se sa Vučićem. I to je bilo to", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara na Samitu Evropske političke zajednice u Kišenjevu.

Naglasio je da je želeo da razgovara sa njom i da Beograd uvek teži dijalogu.

Srbija je odluku o antiruskim sankcijama donela u martu prošle godine

Predsednik je istakao da je Srbija odluku o sankcijama protiv Rusije donela u martu prošle godine, kao i da takvu odluku ne može da promeni jedan razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Imali smo kratak, korektan razgovor, ali odluku o sankcijama donose građani Srbije preko svog rukovodstva. Mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. godine i dali svoju poziciju. Nikada ne možete jednim razgovorom da menjate bilo čiju poziciju", rekao je Vučić na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

Naglasio je da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, kao i da poštuje teritorijalni integritet Srbije, "baš kao što i Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine".

O sastanku sa Zelenskim: Podržali smo teritorijalni integritet Srbije i Ukrajine

Aleksandar Vučić izjavio je danas da se na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu prvi put susreo sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i da su razgovarali o teritojalnom integritetu Ukrajine i Srbije.

"To je bio veoma kratak sastanak. Rekli smo jedan drugom da podržavamo teritorijni poredak naših zemalja i ne bih mogao da kažem ništa više od toga", rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Na pitanje novinara da li očekuje veće pritiske povodom KiM na Srbiju, Vučić je odgovorio da to nije pitanje pritisaka već rešenja.