7. jun 2023 13:15

Vladimir Rogov: Rezervoar Kahovka će nestati u dva do tri dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Rogov: Rezervoar Kahovka će nestati u dva do tri dana

Foto: Planet Labs PBC via AP/

MELITOPOLJ - Rezervoar Kahovka će prestati da postoji u svega dva ili tri dana zbog vode koje se povlači, nakon što su ukrajinske snage digle u vazduh branu kod hidroelektrane Kahovka, rekao je za TASS predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

"Prema proceni eksperata, danas se očekuje maksimalan nivo vode u rezervoaru Kahovka. Ali, od 10. juna trebalo bi da počne povlačenje. Do 20. juna, kako se voda bude ulivala u Crno more, reka Dnjepar će prirodno formirati novo korito, ali ne na pravcu rezervoara Kahovka, koji će, prosto, nestati i biće mu potrebno dva do tri dana da nestane. Postojaće samo reka Dnjepar, ali iznad hidroelektrane Kahovka", rekao je Rogov.

On je naglasio da će novo rečno korito biti daleko od grada Energodara i nuklearne elektrane Zaporožje.

Rogov je, takođe, ocenio da je Ukrajina povećala ispuštanje vode u rezervoar Kahovka iz hidroelektrane Dnjepar, locirane uzvodno.

"U gradu Zaporožje, u ovom trenutku, voda je prodrla 30 metara od obale. Maksimalan nivo vode koji se očekuje na Dnjepru u Zaporožju će dostići 7,5 metara", dodao je Rogov.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za jučerašnje uništavanje brane Kahovka.

Ruska strana navodi da je ukrajinska vojska verovatno izvršila napad iz višecevnog raketnog sistema Olha, a Kijev tvrdi da je ruska strana digla branu u vazduh iznutra.

Granatiranjem su uništeni hidraulični ventili na brani HE, što je izazvalo nekontrolisano ispuštanje vode.

U Novoj Kahovki nivo vode je u jednom trenutku premašio 12 metara iznad normale, ali se sada povlači.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je napad na Kahovku kao nameran čin i sabotažu Ukrajine, dodajući da "kijevski režim" treba da snosi punu odgovornost za posledice.