13. jun 2023 14:10

Pistorijus: Nemačka sprema 100 tenkova Leopard za Ukrajinu do kraja godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pistorijus: Nemačka sprema 100 tenkova Leopard za Ukrajinu do kraja godine

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

BERLIN - Nemačka će pripremiti preko 100 tenkova Leopard 1A5 za Ukrajinu do kraja godine, objavio je list Velt (Die Welt), pozivajući se na nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa.

"Nećemo moći da zamenimo svaki onesposobljeni tenk (u Ukrajini) u ovom trenutku. Ali ono što radimo... od jula nastavljamo da isporučujemo tenkove Leopard 1A5 koji su remontovani, a do kraja godine biće ih preko 100", rekao je Pistorijus, prenosi Kijev independent.

Kako podseća ukrajinska agencija, Berlin je u februaru najavio transfer više od 100 starijih tenkova Leopard 1. Pistorijus je tada rekao da bi prvi komadi trebalo da stignu na leto, ali će cela serija biti isporučena tek početkom 2024. godine.

Od početka kontraofanzive u Ukrajini, društvenim mrežama su počeli da kruže navodni snimci uništene zapadne opreme, uključujući tenkove nemačke proizvodnje Leopard 2.

Dok je Berlin rekao da nema "nema informacija" u vezi sa uništenim Leopardima, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrij Meljnik pozvao je Nemačku da obezbedi dodatne tenkove i druga oklopna vozila kako bi se nadoknadili sadašnji gubici.