19. decembar 2022 13:24

Eurobarometar: Porast cene energije utiče na kupovnu moć 85 odsto građana EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Eurobarometar: Porast cene energije utiče na kupovnu moć 85 odsto građana EU

Foto: Shutterstock.com/Number1411, ilustracija

BRISEL - Istraživanje Evrobarometra pokazuje da je, prema mišljenju ogromne većine ispitanika - 85 odsto, porast cena energije uticao na njihovu kupovnu moć, objavila je danas služba za statistiku Unije.

Dok 56 odsto veruje da su nedavna povećanja cena uglavnom posledica agresivnog ponašanja Rusije, 38 odsto se ne slaže.

Prema istraživanju, 82 odsto građana želi da EU nastavi da preduzima akcije kako bi što pre smanjila svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva.

Velika većina veruje da ruski rat protiv Ukrajine čini ulaganje u obnovljive izvore energije još hitnijim, a 83 odsto smatra da cena struje ne bi trebalo da zavisi od cene gasa.

Skoro polovina ispitanika, 49 odsto, smatra da će mere koje EU preduzima za poboljšanje ekonomske situacije imati pozitivan uticaj, 18 odsto da će imati negativan uticaj, a 22 otsto da neće uticati.

Istraživanje potvrđuje da javno mnjenje u EU ostaje u velikom broju za mere preduzete kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu.

Tako 88 odsto podržava humanitarnu pomoć, 71 odsto smatra da je dobro što je EU uvela ekonomske sankcije Rusiji, a 70 odsto podržava finansijsku podršku Ukrajini.

Zabranu medija u ruskom vlasništvu odobrava za 63 odsto, dok kupovina i isporuka vojne opreme Ukrajini dobija pozitivnu ocenu 59 odsto građana EU.