7. jul 2023 13:13

Nehamer: Smanjili smo ilegalne migracije, hvala Srbiji na izmeni viznog režima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nehamer: Smanjili smo ilegalne migracije, hvala Srbiji na izmeni viznog režima

Foto: AP Photo/Heinz-Peter Bader

BEČ - Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas u Beču, nakon trilateralnog samita Srbije, Austrije i Mađarske, da su tri zemlje uspele da smanje ilegalne migracije i zahvalio Srbiji na izmeni viznog režima za državljane Indije i Tunisa, zbog čega se broj ileganih migranata u Austriji značajno smanjio.

Nehamer je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, rekao da su danas pre svega razgovarali o daljoj borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, kao i borbi protiv organizovanog kriminala.

 

On je kazao da se pokazalo da sistem EU za borbu protiv ilegalnih migracija nije najbolje funkcionisao i da su zato tri zemlje uspostavile međusobu saradnju.

"Naše tri zemlje su teško bile pogođene ilegalnom migracijom i u međuvremenu smo uspeli da postignemo da se sada malo drugačije razmišlja i da se donesu nove mere i postupci protiv organizovanog kriminala i ilegalne migracije", naveo je Nehamer.

On je istakao da su tri zemlje uspele da zakoče trend ilegalne migracije koji je postojao.

"Uspeli smo prošle godine da uhapsimo 700 krijumčara ljudi koji su napravili biznis na nevolji tih ljudi, a Mađarska je uspela u saradnji sa Austrijom da uhapsi 100 krijumčara. Imamo dobru odličnu saradnju i sa srpskim službenicima. Imamo sada i potvrdu toga, dobre rezultate", rekao je on.

Nehamer je kazao da je danas postignut sporazum u čijem fokusu je policijska saradnja i poručio da treba da se krene u borbu protiv struktura krijumčara ljudi.

"Organizovani kriminal zarađuje dosta novca i imaju svoj poslovni model. Možemo da se izborimo samo ako sarađujemo na međuanrodnom nivou", poručio je on.

Nalgasio je da tri zemlje smeju da prekinemo ovu saradnu već da je dalje razvijaju.

"Prvi put smo na evropskom nivou imali sredstva od EU za zastsitu granica u Bugarskoj i Rumuniji. Ovo sada sve pokazuje rezultate. Cilj je da smanjimo broj smrtnih slučajeva migranata u Sredozemlju, kao i da smanjimo pritisak i sa područija ZB. Austrija će nastavi aktivnosti i unutra EU, ali i u saradnji sa državama ZB, naročito Srbijom", poručio je Nehamer.