11. jul 2023 07:21

Sestra Kim Džong-una: Američke izviđačke aktivnosti krše suverenitet Severne Koreje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sestra Kim Džong-una: Američke izviđačke aktivnosti krše suverenitet Severne Koreje

Foto: AP Photo, File/Lee Jin-man

PJONGJANG - Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una, Kim Jo-džong, izjavila je danas da intenziviranje američkih izviđačkih aktivnosti zadire u suverenitet Severne Koreje.

Ona je rekla da su u ponedeljak ratni avioni Severne Koreje odbili, kako je navela, američki špijunski avion koji je leteo u blizini severnokorejskih voda i upozorila na posledice, ukoliko SAD nastave da izviđaju u toj oblasti.

Kim Jo-džong, koja je jedan od najviših severnokorejskih spoljnopolitičkih zvaničnika, tvrdi da je američki špijunski avion u ponedeljak osam puta dolazio do istočne ekskluzivne ekonomske zone Severne Koreje.

Ona je rekla da je Pjongjang aktivirao ratne avione da bi oterali američki avion, javili su severnokorejski državni mediji.

Kim Jo-džong je optužila SAD da sprovode vazdušni nadzor nad ekskluzivnom ekonomskom zonom Severne Koreje.

SAD i Južna Koreja odbacile su te optužbe Severne Koreje i pozvale Pjongjang ga da se uzdrži od aktivnosti i retorike koje bi mogle da izazovu animozitet, preneo je AP.

Ministarstvo odbrane Severne Koreje prethodno je u ponedeljak optužilo SAD da je američki izviđački avion nekoliko puta ušao u severnokorejski vazdušni prostor i upozorilo da bi avion mogao biti oboren.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da SAD pozivaju Severnu Koreju da se uzdrži od akcija koje bi mogle da dovedu do eskalacije i da se uključi u ozbiljnu diplomatiju.

Združeni štab Južne Koreje negirao je da je američki špijunski avion ušao u vazdušni prostor Severne Koreje, već da SAD sprovode standardne izviđačke aktivnosti u koordinaciji sa južnokorejskom vojskom.

SAD su stacionirale oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji u cilju odvraćanja od potencijalne agresije Severne Koreje.